• De forandringene Kriminalomsorgen går gjennom er krevende, men det er ikke mer enn hva en vanlig bedrift må tåle.

Det sier Per Sigurd Våge, direktør i Kriminalomsorgen, Region Vest.

Han forstår at fagforeningslederne reagerer på den nye situasjonen på Vestlandet.

— De har et mandat fra sine medlemmer, men jeg har et mandat fra regjeringen. Jeg må veie dette annerledes, og det er svært viktig å få ned soningskøene. Mange kommer ikke videre i livene sine fordi de må vente så lenge på å få sone, sier Våge.

Han innrømmer at kravene fra Justisdepartementet har vært i ytterkant av hva organisasjonen kan tåle.

— Alle som har vært i Bjørgvin fengsel har sett at ting ikke fungerer optimalt ennå, men dette er en omstilling vi må leve med. Vi kan ikke løse problemet på en bedre måte. Da må vi i så fall vente i årevis på et helt nytt fengsel, sier Våge.

Han er klar over at en del betjenter er frustrerte.

— Jeg følger nøye med situasjonen, og er i kontakt med både Bergen og Bjørgvin fengsel tilnærmet daglig. Men jeg kan ikke gi meg på grunn av frustrasjon. Frustrasjon finnes i de fleste bransjer, sier Våge.

Han sier det er rett at Bergen fengsel er blitt tappet for viktige krefter i det siste.

— Det stemmer, men mange av de som var lenger nede i systemet har vist at de sitter på skjult kompetanse som nå er kommet frem, mener Våge.

— Hvordan reagerer du på å bli kalt feig?

— Det er en karakteristikk fagforeningslederne må stå for, men de har aldri sagt det direkte til meg, selv om vi snakkes ofte. Jeg synes ikke dette er en mediesak i det hele tatt, sier Våge.