• Det er positivt at forskere nå er kommet til at soling i moderate mengder er sunt, mener unge solere BT traff i et solarium i Bergen i går.

– Men dette kommer ikke til å endre våre solariumsvaner. De er moderate og forsiktige fra før, sier Silje Lamey (16) og Caroline Wik (17), begge fra Bergen.

– At forskerne er kommet frem til dette er positivt. Vi liker det, sier Kristin Bjørkhaug (20) og Matine Fallon (21), begge fra Førde.

Ingen av de fire unge kvinnene har hittil vært spesielt engstelig med tanke på mulig helseskade av solariumsbesøk.

– Mamma pleier å si at det sikkert er farlig. Sikkert ikke, pleier jeg å svare, sier Kristin Bjørkhaug.

Hun tror ikke hun kommer til å gå oftere i solarium etter at forskere nå påpeker solingens helsegevinst.

– Nei, jeg har ikke råd til å gå oftere, sier hun.

Silje Lamey og Caroline Wik går heller ikke ofte i solarium.

– Når du skal til Syden på en ukes vinterferie er det jo greit å ha et grunnlag slik at du kan være lenger ute i solen den kortene uken ferien varer, sier de to.

– Gledelig

Leder i Norsk Solarieforening, bergenseren Ronny Rath Pedersen, sier at det er gledelig at professor Moan har kommet frem til samme konklusjon som internasjonale forskere har hatt i mange år.

– For den seriøse del av bransjen har det i mange år vært kjent at moderat soling ute og inne har positive virkninger. Vi oppfordrer ikke til uhemmet soling, men til å følge den doseringsplan som Strålevernet har utarbeidet og som står oppslått ved alle solsenger i solariene, sier Ronny Rath Pedersen.

Rune Nielsen