Steffan Fotland (19) er lærling om bord i et supplyskip og jobber på og av annenhver måned. Ofte har han følt at han bare kaster vekk tiden når han er på land.

-Jeg ønsker å få mer ut av frimåneden min. Derfor satte jeg og en kamerat opp en liste med tyve punkter over hva vi ønsket å gjøre. Listen inneholder ting som vi ikke vanligvis gjør, som isbading, gå på teater og veldedighet, sier Fotland.

Valgte veldedighet først

Det er bare en uke siden Fotland kom hjem. Det første på listen han valgte å gjøre, var veldedighet.

Sammen med kameratene Simon Molina (20), Kristoffer Wiemann (19) og Ole Johan Larsen (19) kjøpte han inn 11 kilo smågodt og en kasse med julebrus og dro til Haukeland Universitetssykehus lille julaften.

-Først var vi på barneklinikken, så var vi på kirurgisk barneavdeling. Vi var også innom lungeavdelingen. Mange lurte på om vi var fra en organisasjon, sier Fotland.

— Vi ble helt rørt vi som var der. Det var helt fantastisk fint gjort. Vi ble overrasket over at de kom helt på eget initiativ. Veldig gode gutter, sier Ann-Kjersti Didriksen, sykepleier ved barnekirurgisk avdeling på Haukeland. Didriksen sendte oss bildet av guttene sammen Lamis, en av de heldige pasientene ved avdelingen.

— Jeg synes flere må få høre om hvilken juleglede disse guttene spredde, sier Didriksen.

— Ofte blir barna på barnekirurgisk avdeling glemt. Gaver og oppmerksomhet går gjerne til barna som er på barneklinikken, sier Didriksen.

-Barna vi møtte ble veldig glad. De spiste og koste seg, sier Fotland.

- Krever ikke mye av oss

Fotland mener det ikke skal så mye til for å vise litt omtanke for andre.

-Det er ikke mye energi som kreves. Det vi gjorde er egentlig ikke noe stort i det hele tatt.

Fotland og kameratene satt igjen med en god følelse etter at de hadde møtt barna.

— Jeg tror at alle sammen synes det var veldig kjekt å gjøre det.

-Synes du flere bør gjøre som dere?

-Folk får gjøre som de vil. Man redder ikke verden om man gjør noe, men om folk blir glad og setter pris på det, så hvorfor ikke?

Hva har du gjort for andre i år? Hva vil du gjøre neste år?