En person er omkommet, mens en annen fortsatt er savnet etter steinraset i Røldal. Det er ikke lenger håp om å finne den savnede i live.

— Dette er en tragisk ulykke. Tankene går først og fremst til de pårørende, slekt og venner av de forulykkede. Det er viktig for Hydro å ta vare på menneskene som på ulikt vis er involvert i denne vanskelige situasjonen, sier pressetalsmann Erik Brunhildsbakken i Hydro til bt.nos reporter på stedet.

— Vi bistår politiet med ressurser og mannskap, og hjelper til med alt som politiet trenger i arbeidet sitt.

Leter etter omkommet

  • Klokken 05.30 søndag morgen skiftet aksjonen status fra en redningsaksjon til et søk etter en omkommet person, opplyser operasjonsleder Ragnar Lyssand i Hordaland politidistrikt.

Det ble gjort et grundig søk gjennom hele systemet i natt, og letingen fortsetter utover søndagen. Etter planen skal hunder settes inn i letingen i løpet av dagen.

— Vi pumper ut vannet som har samlet seg i bunnen av tunnelen. Sikkerheten til letemannskapene vurderes hele tiden, sier Erik Brynhildsbakken.

Fylt av vann

Raset gikk 1250 meter inne i en tunnel i tilknytning til Svandalsflona kraftverk

— I løpet av natten er hele tunnelen gjennomsøkt, men den savnede er ikke funnet. Det er betydelige mengder stein og vanskelig leting. Kraftstasjonen er fylt av vann, og vi har en stor jobb foran oss, sa operasjonsleder Erik Gjesdal i Hordaland politidistrikt til NTB i 05-tiden søndag morgen.

Geologer mente det var trygt

I fjor gikk det et ras i en av tunnelene som fører vann til kraftstasjonen. Arbeiderne som var på stedet skulle hente ut steinmassene som lå igjen etter dette raset. Mennene hadde sitt siste skift før de skulle ta helg.

Geologer hadde vært inne og vurdert rasfaren i tunnelen.

— Forholdene var grundig sjekket før arbeidet begynte, blant annet av geologer som var på stedet. Arbeidet ble ikke vurdert som farlig, sier pressekontakt Tone K. Dahle i Hydro.

Arbeidere fra Veidekke

Sandalsflona kraftverk er eid av Hydro Nesflaten. Hydro har nå opprettet et pårørendesenter i Røldal.

Den savnede befinner seg dypt inne i fjellet. Raset gjør det vanskelig å ta seg fram og vannmasser presser seg på bak steinene.

— Redningsmannskapene går inn i en alternativ tunnel på baksiden av den som har rast sammen. Det er for vanskelig å ta seg inn gjennom forsiden, sier lensmann Øyvind Rosseland i Odda.

De to mennene som befant seg i tunnelen var fast ansatte og innleid personell i Veidekke.

Beksvarte tunneler

  • De var på stedet for å gjøre et arbeid på oppdrag fra Norsk Hydro. Så langt vet vi ingenting om årsaken eller hendelsesforløpet. Det er heller ikke viktig slik situasjonen er nå, sier Konserndirektør for kommunikasjon Kai Krüger Henriksen i Veidekke.

— Hele kraftstasjonen er kortsluttet og står under vann. Det er også mindre gassutslipp på stedet. Vi jobber med å få ut vannet av tunnelen. Men forholdene for redningsmannskapene er fryktelig vanskelige. De jobber i beksvarte tunneler, sier operasjonsansvarlig Thorleif Fresvik som er på stedet.

Varslet

To personer var på jobb inne i tunnelen i Svandalsflona kraftverk da taket raste, om lag én kilometer inne i fjellet. Etter det bt.no forstår, var en annen person på jobb på utsiden av tunnelen. Vedkommende skal ha oppdaget at noe var galt, og var den som varslet om ulykken.

– Den savnede er ansatt i Veidekke Entreprenør AS, mens mannen som omkom, jobbet for en underentreprenør, sier informasjonssjef Tone Dahle i Hydro til NTB.

Arne Hofseth
Scanpix
Scanpix
UTEN STRØM: Operasjonsansvarlig Thorleif Fresvik leder redningsaksjonen som skjer i en mørklagt tunnel.
Gunn Elton