BT skrev lørdag om en storstilt opprydning i Alvøen, der madrasser, bildekk, hvitevarer, bygningsavfall og plast har flytt i skogen. Didrik Fasmer på Alvøen gård ble truet med 50.000 kroner i tvangsmulkt om han ikke fjernet bosset andre har kastet.

Forholdene på parkeringsplassen ved Alvøen idrettspark er like ille. Der er Fasmer også grunneier, men Loddefjord idrettslag har bruksrett.

Kaster spesialavfall

Stedet brukes rett og slett til å dumpe malingsspann, tømmer, utrangerte møbler og biler. Og noen har rett og slett kastet hele bad.

— De kommer med sisterner og fliser og bare hiver det på bakken. Nå ligger det rester etter et tømmerlass på plassen. På toppen er det en kjøkkeninnredning, sier daglig leder Bjørn Kristoffer Andersen i Loddefjord idrettslag.

— En ting er en bossekk i nattens mulm og mørke, dette er noe annet, sier Fasmer.

FRUSTRERT: Daglig leder i Loddefjord idrettslag, Bjørn Kristoffer Andersen.
PRIVAT

— Det frekkeste er de som kjører inn med små lastebiler og tipper blandete masser, fliser og belegningsstein. De kaster bilbatterier og malingsrester som er spesialavfall, sier han.

Bildebevis

Fasmer sier at det ikke er hjelp å få noen steder - bortsett fra hos idrettslaget.

— Vi prøver å legge til rette for å bruke anlegget og naturen, jeg synes ikke vi skal belønnes slik. Det er utrolig hva vi venner oss til, men det går på motivasjonen løs, sier Andersen.

Nå har naboer samlet inn bildebevis og informasjon de vil gi til politiet. Tidligere anmeldelser er blitt henlagt.

Fasmer og flere andre naboer peker på en utleid enebolig i nærheten. Boligen skiftet eier i mars i fjor. BT har ikke lykkes med å få kontakt med firmaet som leier ut huset.

— Vi vet hvem som gjør dette. Vi har funnet ting som er blitt gjenkjent fra en tomt i nærheten. Naboene er ganske sinte. Vi har fått avskiltet biler, men alle anmeldelser som går på tyveri, hærverk og bosstømming er blitt henlagt, sier Fasmer.

Han understreker at det også virker som flere bruker parkeringsplassen til å dumpe avfall, blant annet omreisende håndverkere.

Tatt på fersken

BT har sett bilder som avslører en av synderne. Idrettslaglederen har også tatt en mann på fersken.

— Han hadde et revet et kjøkken og var på vei inn i parken. Jeg fikk stoppet ham. Han hadde et fullt lass på tilhengeren, sier Andersen.

FÅR SVI FOR ANDRES BOSS: Didrik Fasmer driver Alvøen gård, som familien har gjort siden 1700-tallet. Lørdag organiserte han rydding i skogen på Alvøen.
RUNE MEYER BERENTSEN

— Hva sa han da?

— Sånne bruker ikke lang tid på å forklare seg. De passer på å gjøre ting når vi ikke er der. Så forsvinner de så kjapt som mulig hvis de ser at de er observert.

Andersen sier at det ikke bare er håndverkere som hiver fra seg ting.

— Folk kaster ferdigmat-avfall rett på bakken. Det er ingenting som forundrer meg lenger.

BIR: - Bare trist

Det er et returpunkt i nærheten, men der har ikke BIR registrert større problemer.

Kommunikasjonssjef Mette Nygård Havre sier malingsspann er farlig avfall som skal til gjenvinningsstasjon, og at sofaene kunne blitt levert til bruktbutikker.

> Dette er bare trist. Jeg blir lei meg. Det er viktig at det blir anmeldt. Mette Nygård Havre i BIR

— Dette er bare trist. Jeg blir lei meg. Det er viktig at det blir politianmeldt, sier Nygård Havre når hun ser bildene.

Men det har altså ikke ført frem så langt.

Bir sier at de har et generelt problem med forsøpling i nærheten av utleide hus.

— Det er ofte en utfordring, både at det er mange i huset, og at de ikke er klar over hvordan de skal håndtere bosset. Huseier har plikt til å informere. Ved forsøpling, får eier regningen, sier Mette Nygård Havre.

Vil ikke stenge med bom

Fasmer har vurdert å stenge plassen med bom, men han vergrer seg.

— Da har vi akseptert et samfunn der du er nødt til å låse av og sperre og gjøre det eksklusivt. Når det er Loddefjord-løp og trening, er det smekkfullt på plass. På morgenene står det gjerne 10-20 biler med hundeeiere, sier han.

— Så lenge det er åpent, er det vanskelig å stoppe forsøplingen. Men det er ikke dette et idrettslag skal bruke tid og krefter på å ergre seg over, sier Bjørn Kristoffer Andersen.

Vet du noe om saken? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

BORTKASTET: - Se på den fine sofaen. Den kunne gått til en brukthall, sier kommunikasjonssjef Mette Nygård Havre.
PRIVAT
SETTER FRA SEG BILER: Senest søndag morgen fant Didrik Fasmer to avskiltede biler på parkeringsplassen. Flere ganger har han fått Falch til å hente bilvrak.
PRIVAT