BT skrev i går om selskapet BioCare Chemicals og dets morselskap Biochem Engineering. BioCare ble etablert i Øystese, men ble i likhet med Biochem nylig flyttet til Os.

På papiret eier selskapene gull i USA for over 1,5 milliarder. Men det er ikke gull alt som glimrer.

Arne Wilhelmsen, bosatt i Os, ble for noen måneder siden engasjert som etterforsker for selskapet. Han har siden blitt daglig leder i selskapet. I februar reiste han til USA for å kontrollere om metallene som er lagret i ørkenen i New Mexico virkelig var gull og andre edle metaller, slik det skulle være i henhold til selskapets hjemmelsdokumenter. Hans skulle «kapitalisere» gullet, det vil si raffinere og selge det.

— Gikk under jorden

Selv om hans oppdrag var å kontrollere «gullet» og verdien av dette på vegne av Biochem, fikk han av de opprinnelige eierne, som også er aksjonærer i Biochem, ikke lov til å inspisere varelageret, og fikk derfor ikke sjekket gullet.

De tidligere eierne av gullet brukte det som betalingsmiddel for å kjøpe 51 prosent av aksjene i Biochem.

— Jeg hadde tre forhandlingsmøter med den ene eieren, Don E. Nooe, og ett med Victor Lee Wark. Etter det gikk de under jorden, sier Wilhelmsen til BT.

Ble truet

Men han hørte likevel fra dem igjen. En kveld han var på hotellrommet sitt, ringte en bekjent av Don Nooe. Han sa han var bekymret for Wilhelmsens personlige helse. Han spurte om han skulle komme over og passe på ham.

— Jeg tok det for en spøk, men da jeg snakket med privatetterforskere i USA skjønte jeg det var en trussel, sier han.

For Biochem har også engasjert det amerikanske detektivbyrået Spinelli Investigations i forsøket på å sjekke om gullet er ekte. Selskapet har blant annet funnet ut at både Nooe og Lee Wark har flere sivilrettslige saker mot seg i USA.

— De har linker til en serie av trust-selskaper på skatteparadiser. Dette er selskaper som gjør ulovlige transaksjoner i hundre millioner dollarklassen, sier Wilhelmsen.

Biochem går nå til rettssak i New Mexico for å kreve adgang til lageret der «gullet» befinner seg.

Vurderer søksmål

— Hvis ikke verdiene er i henhold til våre opprinnelige hjemmelsdokumenter, vil vi vurdere å saksøke alle parter som har vært involvert i å verifisere verdiene. Disse selskapene har gode tabbeforsikringer, sier Wilhelmsen.

Blant selskapene som har vært med på å verifisere gullet er det store advokatfirmaet Wikborg & Rein og revisjonsselskapet Grimsrud & co.

Til nå har Biochem brukt mellom fem og ti millioner kroner på å verifisere gullet.

Også internt i Biochem og BioCare har det skjedd underlige ting. Blant annet er det blitt opprettet datterselskaper uten at styret har vært informert. Wilhelmsen har også hatt som oppgave å granske forhold internt i selskapet.

— Vi har funnet grunnlag for å anmelde en rekke underslag og økonomiske uryddigheter til Økokrim, sier Wilhelmsen.