— Nå kjenner jeg en sterk lettelse. Du er den første som forteller meg dette. Jeg hadde nesten ikke våget å tro det skulle bli en dom. Det har vært så mange slag på veien. Spesielt da sønnen vår ble anmeldt for falsk forklaring, ble vi motløse, sier guttens mor.

Nå ønsker vi bare å legge denne saken bak oss en gang for alle og se fremover. Vi håper selvsagt at han ikke anker dommen Snakket sant hele veien

Hun var på arbeid da dommen ble forkynt og hadde ikke anledning til å følge med på overføringen via media.

Nå er Erik Andersen dømt for forholdet som skjedde i en svømmehall på Sotra i 1999 og må betale gutten 125000 kroner i erstatning.

— Dette viser at gutten min snakket sant da han var inne til avhør som syvåring. Det er utrolig godt at retten har trodd ham. Han har sagt sannheten hele tiden, sier moren.

Det vakte sterke reaksjoner i Follo tingrett da pressen fikk se de gamle opptakene fra avhøret av den syv år gamle gutten.

Noen journalister bannet. Andre gråt.

Statsadvokat Per Egil Volledal uttalte at det var slett politiarbeid som gjorde at saken den gang ble henlagt.

**Les også:

Mener det er fare for gjentakelse**

Ikke motivasjon for å lyve

Forsvarer Gunhild Lærum argumenterte under rettssaken gjentatte ganger for at Sotra-gutten hadde endret sin forklaring fra han ble avhørt etter hendelsen i 1999, til han igjen ble innkalt til avhør etter at Erik Andersen ble pågrepet. Derfor kan retten ikke legge vekt på guttens siste forklaring, mente hun.

Dette er dommerne ikke enige i. De mener gutten har gitt flere detaljer som tenåring enn som liten gutt, men at det er naturlig ut fra guttens alder ved de ulike avhørene.

— Retten kan ikke se at fornærmede skulle ha noen motivasjon for å forklare seg usant om eller å overdrive det som skjedde i 1999, skriver de.

Dommerne viser til at også andre vitneobservasjoner i tiden rundt overgrepet i 1999 underbygger guttens forklaring. Flere voksne vitner har forklart at de observerte Andersen i svømmehaller i bergensområdet i denne perioden, og at de mente han hadde en påfallende atferd overfor små gutter.

Moren til gutten på Sotra sier at hun ikke har gitt sønnen beskjed om dommen ennå.

— Dette vil nok bli en lettelse for ham. Nå ønsker vi bare å legge denne saken bak oss en gang for alle og se fremover. Vi håper selvsagt at han ikke anker dommen, sier moren.

Lettet

Guttens bistandsadvokat er selv lettet over dommen.

— Min klient er lettet over å ha blitt trodd og over at Andersen har fått forvaring, slik at andre gutter ikke skal bli utsatt for det samme marerittet som han ble utsatt for, sier Beate Hamre.