Bergen Høyre vil fortsatt ikke offentliggjøre hvem som gir partiet penger. Det skremmer SVs førstekandidat ved kommunevalget i Bergen, Oddny Miljeteig.

Hun mener Høyres kandidater sponses inn i bystyret av anonyme og hemmeligholdte kapitaleiere, industriherrer og private selskaper.

Den eneste Høyre-toppen som ikke sponses inn er ordførerkandidat Herman Friele, som gir flere tusen kroner til Høyres valgkamp. Miljeteig legger likevel mye av skylden for sponsingen på Friele.

— Friele er jo blitt en talsmann for de anonyme giverne. Det er betenkelig. Høyre har hentet inn en næringslivsmann som tar med seg en kultur som blir helt feil, sier hun.

- Hva får giverne?

— Hvis Høyre og Frp kommer til makten og gjennomfører den konkurranseutsettingen de har varslet, hvem kan da vite om de som legger inn anbud er de samme som har gitt store pengegaver til Høyre og små pengegaver til Frp? De som sponser valgkampen vil jo ha noe igjen for det, sier Miljeteig.

Hun mener selv frimurerlosjen er åpnere enn Høyres givere, men mener likevel Høyres givere kan sammenliknes med dette.

— Friele har sagt han ønsker å bruke sitt nettverk. Er det noe som er uoffisielt? Hvem er med i nettverket? Hvem er det som får fordeler som andre ikke får? Jeg mener Høyre viser en form for lukkethet som skremmer meg, sier Miljeteig.

Ville ikke tatt imot

Hun frykter næringslivstopper «uten ansikt» skal få stor innflytelse i politikken.

Hun sier SV ikke ville mottatt pengegaver under forutsetning av at det ikke ble kjent.

— Hva ville andre tenke om SV da, undrer hun.

Miljeteig presiserer at hun ikke er blant de mest konspiratoriske. Hun tror ikke Høyre selger seg til høystbydende.

— Men jeg er opptatt av det prinsipielle. Denne sommeren har vist at det er viktig å passe på integritet og habilitet, sier hun.