Som bt.no skrev i går, mener Dag Børslien at Hardangers Folkeblad omtale av trygg is på Sandvinsvatnet ble avgjørende for at broren tok den skjebnesvangre skøyteturen 16. januar. Inge Børslien ble funnet på 80 meters dyp etter å ha gått gjennom isen.

— Det er veldig komplisert å diskutere i hvilken grad en avis eller noe som står på et trykk et sted, er skyld i at et menneske omkommer. Det er en drøy kobling fordi det er mye mer som påvirker en beslutning, sier sjefredaktør i Bergens Tidende, Trine Eilertsen.

Hun er likevel klar på at kildearbeidet i artikkelen ikke holder mål.

— Det er altfor spinkelt. Avisen har ikke gjort jobben ordentlig når de slår fast at det er trygg og stålblank is på Sandvinsvatnet. Idet man skal oppfordre noen til å gå ut på isen, er man nødt til å finne mer offisielle kilder enn en skoleklasse.

- Noe å lære av

Hun får støtte fra Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund.

— Man kan aldri være nøye nok med kildekritikk, særlig når det kan ha åpenbare konsekvenser for liv og helse å følge et råd. Dette er noe mediene må lære av, og som man må være ekstremt forsiktig med fremover. Jeg ser også at redaktøren tar dette alvorlig, sier Kokkvold.

Men heller ikke han mener avisen kan lastes for dødsfallet.

— Skulle man være trygg på at man ikke fra tid til annen kunne gi feilaktige opplysninger, måtte mediene nesten slutte å skrive.

Allerede dagen etter dødsulykken var folk i Odda igjen ute på den utrygge isen.

— Dette viser at folk har et eget ansvar, sier Kokkvold.

Vanligvis kjeft for hysteri

BT-redaktøren tør ikke si at hennes egen avis ikke kunne gjort det samme.

— Ingen medier skal gjøre seg skinnhellig og si at vi aldri kunne gjort noe lignende. Hardanger Folkeblad har laget en gladreportasje fra et vann som for en gangs skyld har noe som ligner på trygg is. Jeg tror mange medier kunne ha glippet på å undersøke med en ekstra kilde.

Hun mener dette er en nyttig påminnelse til alle redaksjoner om hvordan man skriver om is og vann.

- Hvordan tror du dette oppleves for redaktøren i Hardanger Folkeblad?

— Helt forferdelig. Selv om man kan argumentere for at man ikke er skyld i at en mann gikk gjennom isen, føler de helt sikkert på om de på noen som helst måte kunne skrevet slik at dette kunne ha vært unngått. Det er en redaktørs mareritt å få slike beskyldninger.

Verken Kokkvold eller leder for Pressens Faglige Utvalg, Odd Isungset, kjenner til lignende saker i norsk presse.

— Normalt får jeg henvendelser om det motsatte, nemlig at mediene er for hysteriske og overdriver mulige farer fordi det passer best i mediedramaturgien, sier Kokkvold.

Børslien-familien hadde i går ikke tatt stilling til om de ønsker å klage Hardanger Folkeblad inn for PFU.

BERGENS TIDENDE
Aftenposten