Det hevder BTs tidligere politisk redaktør Olav Kobbeltveit, som i morgen kommer med sin biografi om den tidligere lederen i Kristelig Folkeparti, Valgerd Svarstad Haugland.

Det var lørdag at nominasjonsmøtet til Hordaland KrF nominerte Ingebrigt Sørfonn og Laila Dåvøy til de to øverste plassene på neste års stortingsliste. Anita Apelthun Sæle tapte kampvoteringen om begge plassene.

— Tror mer på Høybråten

I boken peker Kobbeltveit på paradokset at mange i Hordaland KrF synes den nye lederen Dagfinn Høybråten «står på tryggare grunn» enn det Valgerd gjorde. Dette fordi de tror han vil være mer konsekvent i alkoholspørsmål, være mer restriktiv overfor homofil og i større grad støtte Israel og USA.

Samtidig fikk ingen av Israel-vennene Anita Apelthun Sæle og Karl Johan Hallaråker plass på toppen av Hordaland KrFs stortingsliste.

«Dette tyder på at Hordaland KrF vil løyse banda til sine gamle miljø og byggja eit nytt KrF etter Valgerds leist», skriver Kobbeltveit.

Han legger til overfor BT at det ikke er noen personlige motsetninger mellom Svarstad Haugland og Apelthun Sæle.

Tror ikke på endring

I begynnelsen av desember skal Valgerd selv kjempe for å bli KrFs listetopp i Akershus. Flere har reagert på at en biografi med et slikt innhold kommer før hun er ferdig som politiker. Enkelte har hevdet det kan velte planene hennes om å bli gjenvalgt til Stortinget. Det tror ikke forfatteren.

— De som støtter Valgerd vil finne mye i boken som styrker dem i den troen. De som er imot henne vil også finne stoff de kan bruke mot henne. Men jeg tror ikke mange vil endre synet på henne som følge av dette, sier han.

Valgerd Svarstad Haugland vil først kommentere boken i morgen.