3. klassingene fra U. Phil skole i Åsane er sjokkerte over at noen kunne finne på å sabotere bilen på en slik måte.

Bilen har vært helt OK

— Vi har aldri skiftet dekk på bilen, og den har vært helt OK helt siden vi overtok den. I helgen kjørte vi frem og tilbake til Kongeparken i Stavanger uten problemer, og alt var helt fint da vi kjørte til skolen om morgenen. Da vi skulle kjøre hjem etter noen timer, begynte det etter hvert å riste veldig i hele bilen, sier Maria Langeland (19).

Jentene skjønte første ikke hva det kunne være, men da Maria åpnet døren, så hun at det venstre fremhjulet sto helt på skakke.

— På verkstedet fikk vi beskjed om at mutterne må ha vært helt skrudd av. Det var bare en mutter som holdt igjen resten av hjulet, forklarer jentene.

De vet ikke hvem som kan ha gjort skadeverket på bilen, men antar at det er noen som har gjort det som en spøk. Muligens andre russ.

— Det er i så fall en livsfarlig, idiotisk og tankeløs spøk. Tenk om vi hadde kjørt ut på motorveien. Det kunne gått veldig gale, både for oss, og ikke minst andre, sier jentene, som føler seg sikre på at det ikke er noen som vil dem noen vondt i fullt alvor.

Sjekk bilen nøye

De forteller historien til BT fordi de håper at folk vil skjerpe seg og tenke mer over konsekvensene av det de gjør. I tillegg ønsker de advare, slik at andre russ sjekker bilene sine nøye før de legger ut på veien.

— Det er helt greit at folk kaster egg på hverandre og sprøyter vann. Det er bare gøy, men å skru av mutterne er å gå altfor langt. De som gjorde det, må jo ha forstått at vi kunne bli skadet, sier Mari Fjeld (18).

Fra nå av kommer de til å sjekke bilen veldig nøye hver gang før de bruker den, i frykt for at noe kan være galt.

— Det er kjedelig at det skal være slik, men det var en skremmende opplevelse, og foreldrene våre ble jo redde også. De som har gjort det, må på en måte ha planlagt det. De må i hvert fall ha hatt verktøy for hånden for å få mutterne av, sier jentene som har anmeldt hendelsen.

- Alvorlig og straffbart

Politiet har heller ikke sans for det som muligens er blitt gjort som en spøk.

— Vi hører om antenner som er brukket og den slags, men vi har aldri hørt om folk som har sabotert på en slik måte. Det kan skape alvorlige ulykker, og er selvfølgelig straffbart, sier operasjonsleder Bernt Alnes ved Hordaland politidistrikt.

Han er enig med jentene i at uskyldig spøk bare er moro, men karakteriserer dette som en handling langt forbi en spøk.

— En bil som mister et hjul blir helt ute av kontroll, og hjulet kan dessuten treffe noen med voldsom kraft når det faller av, sier Alnes.

Politijurist Trond Eide forklarer at de som har gjort dette vil kunne bli dømt for simpelt eller grovt skadeverk på bil.

— Simpelt skadeverk straffes med bøter og fengsel i inntil et år, grovet skadeverk straffes med fengsel i inntil seks år. Da må den som har gjort det ha tenkt at det skulle ramme noen, sier Eide.

SKREMMENDE OPPLEVELSE: Russejentene på bilen (S)expressen opplevde at noen i går skrudde av mutterne på det ene hjulet på bilen deres. Fra venstre: Maria Langeland, Monica Evensen, Mari Fjeld, Christine Andersen og Karianne Nilsen.
FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN