— Jeg tror det er en viss lettelse i idretten over at han nå gir seg. Han var den som initierte den norske OL-søknaden. Ingen har en sterkere signatur på den enn Børre Rognlien. Derfor var det helt naturlig at han tok konsekvens av nederlaget. Noen annet ville også vært rart, sier Knut Peder Bjørklund, leder i Troms idrettskrets.

Han var den eneste idrettskretslederen som talte imot OL.

— Tror du han ville blitt kastet hvis han nå ikke hadde varslet valgkomiteen om at han ikke tar gjenvalg?

— Hadde han sagt ja til å fortsette, ville norsk idrett blitt satt i en situasjon de ikke ville klart å håndtere. Det er lav takhøyde for diskusjon i idretten. Det har OL-saken vist. Børre Rognlien har nå på mange måter tatt bort en vanskelig sak for idretten. Jeg tror at hvis han hadde ville fortsatt, så ville han blitt kastet. Nå blir det spennende å se om valgkomiteen ta rinnover seg kravet fra offentligheten om en kursendring. Inge Andersen og Børre Rognliens gjentatte utsagn om at de hadde to millioner medlemmer i ryggen viste seg å være feil. Flertallet ønsket ikke OL.

- Alle må gå

— Er det flere enn Rognlien som bør gå?

TROR IKKE: Knut Peder Bjørklund, leder i Troms idrettskrins, tror ikke på Børre Rognliens forklaring om at OL-nederlaget ikke har noe med hans avgang å gjøre.
NTB SCANPIX

— Hele det sittende styret bør ta sin hatt å gå. De har bundet seg til masten og brukt usannsynlig mye penger på en OL-søknad, valgkamp i Oslo, Norway House i Sotsji og bruk av First House.

— Børre Rognlien sier at hans avgang ikke har noe med OL å gjøre. Tror du på det?

— Nei, det står ikke til troende. Hadde OL-søknaden gått videre, så ville han fortsatt. Jeg skjønner hans personlige store nederlag, ikke minst at nei-et kom fra hans eget parti, Høyre. Et parti som han internt uttalte at han hadde kontroll på, sier Bjørklund.

- Naturlig konsekvens

Idrettslederen fra Harstad i Troms får støtte av sentrale idrettspolitikere i Bergen og Hordaland.

— Jeg har vel tenkt at de har vel feilvurdert situasjonen såpass kraftig at det var nesten vanskelig å se en annen utvei. De var kommet opp i ganske store problemer. De hadde mistet så mye ansikt at det var vanskelig å se at de kunen fortsette i den posisjonen, sier Terje Valen, leder av idrettsrådet i Bergen.

Bergens Tidende har ikke lykkes med å komme i kontakt med Helge Johnsen, leder av idrettskretsen i Hordaland. Nestleder og OL-mostander Ruth Grung er derimot glad for Rognliens avgang.

— Jeg synes dette er en naturlig konsekvens i forhold til det som skjedde med OL. Jeg er ikke overrasket. Det er bra at ledere står på det de tror på, og at overlater roret til andre når de ikke vinner fram.

Arve Heimdal, nestleder i Sogn og Fjordane idrettskrins, er derimot av en annen oppdatning.

— Jeg synes det er synd for idretten at han gir seg. Rognlien sitter med mye erfaring i å lede en stor organisasjon. Han har skapt ro i organisasjonen.

— Men han bommet på OL?

— Det tenker jeg blir mer en personlig sak for han.

Angrer ordvalg

Børre Rognlien sier til Aftenposten at han innser at han burde ordlagt seg annerledes i OL-prosessen.

— Det skjedde ting rundt oss som vi ikke hadde styring på, som at Fremskrittspartiet ville ha avstemning i Oslo, selv om et flertall i Bystyret hadde sagt ja. Idretten var imot avstemning. Vi vant, men det ble en dyr seier. Vi måtte mobilisere og snakke høyt om fordelene for Oslo, og det skaper ikke begeistring i distriktene. Det ble også utfordrende da Fremskrittspartiets landsmøte valgte å binde opp syv av sine 18 regjeringsmedlemmer.

- Du ble beskyldt for å være arrogant i denne prosessen. Du sa blant annet at hovedstaden kommer til å bruke tre milliarder kroner, men få igjen 30 milliarder – og at dersom folk stemte nei, så burde de ta mattepensum for 4. klasse om igjen. Angrer du på den uttalelsen?

— Jeg skulle ha ordlagt meg annerledes, men var nødt til å spissformulere meg for i det hele tatt å bli sitert. Ellers er jeg lagt ord i munnen som jeg aldri har sagt, som at jeg klaget på folket. Det er veldig vanskelig å rette opp ting i mediene, når de ikke er riktige, sier mannen som har vært både journalist og redaktør.

- Ble du en belastning for OL-søknaden i likhet med Gerhard Heiberg?

— Det er håpløst for meg å svare på det spørsmålet, så det må jeg la andre evaluere, sier Rognlien til Aftenposten.