Charlotte ble meldt savnet den 9. juli i fjor, og letingen etter henne har fortsatt siden. I 13-tiden i går ble en død person funnet i Årdalsvatnet, og det regnes som helt sikkert at det er Charlotte som er funnet. Den omkomne ble brakt til land i går kveld og sendes med bårebil til Gades Institutt i Bergen. Obduksjon vil skje mandag, sier lensmann Kristen Olav Grøttebø.

– Er dere sikre på at det er Charlotte som er funnet?

– Vi har god grunn til å tro det, ja.

Det var en miniubåt med kamera og sonar som ble brukt da den omkomne ble funnet i Årdalsvatnet kl. 1300 lørdag. Letemannskapene fra firmaet Sperre AS fra Notodden har lett i Årdalsvatnet med dette utstyret i noen dager.

Sterkt preget

Familien, alle hennes venner og lokalsamfunnet ellers var sterkt preget av funnet av den døde på 50 meters dyp, rundt 100 meter fra utløpet av elven Fardøla. Helge Rørvik, som er familiens talsmann, sier at det midt i all tristhet også er en lettelse at Charlotte er funnet.

– Nå kan alle vi få satt et punktum og gå videre. Vi har visshet om hva som er skjedd, og nå må opplevelsene bearbeides, sier Rørvik. Han var Charlottes håndballtrener i Jotun og har en datter som var nær venninne av Charlotte. Rørvik har også vært koordinator for leteaksjonen.

– Venninnene er informert, og jeg regner med at de har samlet seg i kveld. Ellers ble det jo holdt minnestund i november i fjor. Og jeg regner med at det vil bli nye markeringer på Årdal Videregående Skole der Charlotte var elev, sier Rørvik.

Fenomenalt

Rørvik sier at alle i Årdal har vist et voldsomt engasjement for å bidra til at Charlotte skulle bli funnet.

– Det er helt enormt. Det er samlet inn nærmere 900.000 kroner som særlig er brukt til å lete med miniubåt og sonar i Årdalsvatnet. Men den frivillige innsatsen er vel enda større. Ingen har sagt nei til å bidra. Allerede første uken hun var savnet ble det lagt need 2500 timer i frivillig leting. Folk tok fri fra jobb for å være med og lete. Det er fenomenalt hvilken innsats som er vist fra alle hold, både privatpersoner og næringsliv.

Engasjerte alle

Rørvik berømmer også håndballjentene som Charlotte spilte med:

– De startet innsamlingsaksjonen, de samlet inn penger selv, de har vært med på leting og har bidratt til å engasjere hele bygden.

Letingen i Årdalsvatnet har vært komplisert. I følge Rørvik førte stor vassføring i eleven i sommer til at vannet har vært svært grumsete. Dessuten er Årdalsvatnet stort, svært dypt og har en kronglete bunn med mye store kampesteiner.

– Vi måtte avslutte letingen i november, da var det rett og slett for mørkt. Men på nyåret satte vi i gang igjen, sier Rørvik.

MINIUBÅT: Mannskapene som lette med miniubåt på Årdalsvatnet fant en død person på 50 meters dyp i 13-tiden lørdag.
SAVNET SIDEN JULI: Charlotte Moene.
NN