Etter å ha snakket med sin klient i går ettermiddag kunne bistandsadvokat Roar Vegsund fortelle om en mann som var meget lettet. Meldingen om at den 23 år gamle kvinnen var dømt til ni måneders fengsel og til å betale ham 40.000 kroner i erstatning gjorde godt.

— Det viktigste for ham var å bli trodd. Han var svært spent på utfallet, og satt hjemme sammen med sin kone og ventet på beskjed. Dommen bekrefter at straffeloven er kjønnsnøytral, sier advokat Vegsund.

Visste at han sov

Voldtektsdommen mot kvinnen er den første i sitt slag her til lands. Retten fant det bevist at den 23 år gamle kvinnen visste at kameraten (31) sov da hun utførte oralsex på ham. Også kvinnens samboer var til stede under overgrepet, og dommerne mener mye tyder på at han kan ha vært initiativtakeren til det hele.

Overgrepet skjedde i januar i fjor, etter en tur på byen. De tre kjente hverandre fra før, og satt hjemme hos samboerparet da 31-åringen sovnet.

Han våknet av at overgrepet var i full gang, sprang opp og ut av leiligheten. Vel hjemme vekket han sin tilkommende kone og fortalte hva som hadde skjedd.

Ble deprimert

I tiden etterpå har mannen hatt psykiske problemer. Han har slitt med selvmordstanker og søvnproblemer, og var sykemeldt i to uker etter det som hendte.

Også etter at mannens politianmeldelse av overgrepet ble kjent i mediene måtte han ha en uke med sykemelding. Hans psykolog har ikke funnet andre forklaringer på plagene enn det han opplevde januarnatten i fjor.

— Vi er også fornøyd med at retten har tatt hensyn til reaksjonene han har hatt i ettertid. Disse har svært mange likhetstrekk med det vi ser hos kvinnelige voldtektsoffer, sier advokat Vegsund.

- Veldig streng

Kvinnen nektet for å ha forgrepet seg på mannen, men retten mener forklaringen hennes er lite troverdig. Dommerne legger særlig vekt på at kvinnen først nektet for enhver form for utuktig omgang, helt til det ble påvist DNA fra henne både på offerets kjønnsorgan og bukse.

Det at de to kjente hverandre godt og at offeret stolte både på henne og samboeren hennes, gjør saken ekstra alvorlig, ifølge dommen.

Samtidig slår den fast at den voldsomme medieomtalen har gjort at gjerningskvinnen trolig «ikke vil begå tilsvarende - eller andre - forbrytelser i fremtiden».

— Jeg tar betenkningstid, var kvinnens eneste kommentar etter å ha fått dommen i går. Deretter forlot hun rettslokalet med raske skritt.

Etterpå gjorde hennes forsvarer, advokat Per Magne Kristiansen, det klart at dommen blir anket.

— Først og fremst over skyldspørsmålet, men også fordi reaksjonen er veldig streng. Retten har ikke tatt hensyn til presset min klient har vært utsatt for blant annet med massiv medieomtale, sier Kristiansen.