• Dette er bare tull. Det er ikke vind, og normalt vinterføre, sier rasende bilist.

Christine Kahrs har vært på juleferie på Myrland og var på vei hjem til Bergen da de ble sittende i kolonne på fylkesvei 50 fra Geiteryggen mot Aurland.

— Dette er rent maktmisbruk. Det er knapt vind, nesten blå himmel og kun noen små snøfnugg i luften, sier hun.

— Det er ikke glatt, men helt vanlig vinterføre. Dette er bare tull.

Hun mener Statens vegvesen ofte har kolonnekjøring på strekningen uten at det er nødvendig.

— Jeg er sikker på at de gjør det bare fordi de vil tvinge trafikken via Hemsedal og gjennom Lærdalstunnelen, sier Kahrs.

- Misforstått

— Vi kjørte i den samme kolonnen. Det var helt unødvendig. Det samme skjedde etter påsken 2012. Jeg er ikke i tvil om at noen har en annen agenda enn trafikksikkerhet her, skriver en tipser til bt.no.

FINT FØRE: Kolonnekjøring ved Geiteryggstunnelen.
CHRISTINE KAHRS

Statens vegvesen avviser at kolonnen var unødvendig.

— Her har de nok misforstått. Vi må ta hensyn til alle bilister. Det er ikke alle som er like erfarne i å kjøre over fjellet, sier vaktoperatør Roger Nedberge Hille.

Han opplyser at det er gode vær- og føreforhold på strekningen ved 15-tiden.

- Overgangsfaser

— Men veien var ikke brøytet i fullbredde. Mot slutten var det et stykke igjen med smal veibane. Da kan vi ikke åpne for fri ferdsel. Vi forsøker ikke å tvinge noen inn på andre veier.

Han understreker at Aurland-Hol er en usatt strekning, og at det er meget erfarne folk som tar vurderingene.

— Et stykke på 10-20 meter som ikke er brøytet i full bredde, kan være nok til at vi må ha kolonnekjøring. Det blir nok bedre utover dagen, etter hvert som vi får brøytet alt vekk. Men det vil alltid være overgangsfaser, sier han.

- Regn med å vente

I 16.30-tiden er det fortsatt kolonnekjøring på Hol-Aurland på grunn av smal veibane, mens det er fine forhold over Hardangervidda, Hemsedalsfjellet, Vikafjellet og Filefjell, opplyser Statens vegvesen.

Klokken 19.01 ble kolonnekjøringen avsluttet, og strekningen åpnet for normal trafikk.

— Det er stort sett bra nå. Det er mye trafikk ned fra fjellet i dag, og folk må forvente å stå litt i kø her og der, sånn er det på sånne dager, sier Roger Lemme, vaktoperatør ved veitrafikksentralen i Hordaland.

Mest press er det ned fra Hardangervidda.

— Det er begynt å bli en del kø fra Brimnes på fergesambandet Bruravik-Brimnes. Sist jeg snakket med dem var det 40 minutters ventetid, og det er nok verre nå, sier Lemme.