Flere var interesserte i å overta den over 150 år gamle tobakksbutikken som fikk plass i forsikringsselskapene Vesta og Hygeas nye hovedkvarter da det sto ferdig i 1927. Men ikke alle var glade for fredningsvedtaket som lå over interiøret og en del enkeltgjenstander. Der skilte hotell— og restaurantfamilien Smørås seg ut.

— Det er et særdeles vakkert interiør som det er en glede å overta, sier Ragnhild Smørås. - Her er fine detaljer i listverket, en artig innramming for radiator, paneler med intarsia (innlagte trearbeider), ser det ut som, og flere morsomme gjenstander som paraplystativet, en negerfigur og et gammelt Blue Master-skilt. Det forteller historie. Og det skal bli spennende å begynne å skrape i malingen og å se hva som er under linoleumsgulvet.

Men når skraping og vedlikehold er gjort, hva da? Da blir tobakksbutikken til Augustins Kaffelade. Fordi familien Smørås eier Augustin Hotell i C. Sundts gate. Og kaffelade var den gamle, bergenske betegnelse på kaffe med mye melk, café-au-lait eller kaffelatte, som moderne mennesker sier. I tillegg driver familien Augustus og Spiskammerset i Galleriets 5. etasje, så den er allerede på huset. Og kan nå få vist på gateplan hva kokk og konditor i 5. er god for.

— Vi skal vise disse ca. 34 kvadratmeterne slik jeg ser de kan fremstå. Vi har ikke tenkt å støve lokalet ned - her skal det vi trenger av moderne innredning stå mot det gamle. Min erfaring er at da synes begge deler bedre. De gamle hyllene skal også brukes, og her skal selges kaffedrikker, fine kaker i klubbformat, lunsj å ta med, håndmat - ikke bagetter - alt hjemmelaget her på huset.

Også Riksantikvaren er glad for løsningen og er med på laget. - De har en kompetanse som gjør at vi kan få det beste resultat også sett med våre øyne, sier Ragnhild Smørås. Som har et øye for slikt.

SPENNENDE OPPGAVE: Ragnhild Smørås gleder seg til å ta fatt på restaureing og omskapning av det gamle interiøret.<p/>FOTO: HELGE SUNDE