• 16-åringen var en glad gutt som gikk smilende ut av døren på skolen i går ettermiddag. Dette er en av de tristeste dagene i Ytrebygda skoles historie.

En preget rektor Rune Dolvik møtte pressen sammen med undervisningsinspektør Georg Dahle i ettermiddag.

— Vi har det tungt nå, åpner han.

— Dette var en populær og likandes 10. klassing. Fin og glad.

Nyheten om at den avholdte eleven 16-årige eleven i går kveld døde etter å ha sniffet lightergass, er mottatt med både åpenlys sorg og stille ettertanke blant de 450 elevene ved skolen.

— Vi har hatt et vidt spenn av reaksjoner. Noen har hatt håpløse timer, andre har gått stille rundt og vandret for seg selv, forklarer rektoren.

Minnet med lyshjerte

I vandrehallen til skolen har elevene laget et «minnealter» for å hedre 16-åringen. Lys formet som et hjerte er satt på gulvet. I midten ligger røde roser. På bordet står et bilde av en smilende gutt. Elevene skriver ned sine tanker om 16-åringen, og legge dem i en boks på bordet. Noen gråter. Noen klemmer hverandre.

Rektor Dolvik fikk vite om at 16-åringen hadde kollapset, før gutten ble erklært død. Sent i går kveld ble det trommet sammen til krisemøte for ledelsen ved skolen. Ledelsen jobbet til klokken 03.00 for å forberede en kriseplan til elevene kom på skolen.

— Alle lærerne ble purret, og kom på jobb til klokken 8, slik at vi fikk gått gjennom planen vår, sier Dolvik.

Prester, psykologer og PP-tjenesten har også vært involvert i sorgarbeidet ved skolen.

— De støtter oss gjennom dagen, sier rektoren.

- Ikke kjent med sniffing

16-åringen begraves fra Søreide kirke til uken.

— Jeg har snakket med faren hans, som var opptatt av at alle elevene som ønsket det skulle få ta et verdig avskjed med sønnen.

Klokken 18.00 i kveld åpnes dørene ved skolen for foreldre, elever og andre sørgende.

— Jeg regner med at mange foreldre vil ha mange spørsmål de ønsker svar på, når sorgtunge barn kommer hjem med en slik historie som dette, sier rektoren.

Skoleledelsen sier den ikke er kjent med at sniffing av lightergass skulle være noe stort problem ved skolen.

— Det kom som et sjokk på oss at 16-åringen skulle drive med noe slikt, sier inspektør Dahle.

MØTTE PRESSEN: Rektor Rune Dolvig, familiekoordinator Christiane Blume ved Kirkens bymisjon og undervisningsinspektør Georg Dahle på dagens pressekonferanse.
JAN STIAN VOLD
MØTTE PRESSEN: Rektor Rune Dolvig, familiekoordinator Christiane Blume ved Kirkens bymisjon og undervisningsinspektør Georg Dahle på dagens pressekonferanse.
JAN STIAN VOLD