Stigum Olsen, som for fire år siden opplevde å bli vraket som listetopp til fordel for Martin Smith-Sivertsen, er sjokkert over det han opplevde på nominasjonsmøtet lørdag. Et regissert opplegg for å kvitte seg med Kaarbø, mener Stigum Olsen.

— Jan Tore Dybsland hadde åpenbart en strategi klar for å hindre at nominasjonsmøtet og siden velgerne skulle få uttale seg om Kaarbøs kandidatur. Det opplever jeg utrolig lite romslig, sier Stigum Olsen til BT.

Stigum Olsen er nå formann i Åsane Høyre, et lag som tidlig i nominasjonsprosessen foreslo Einar Kaarbø som en av to ordførerkandidater.

— Jeg er ikke noe Kaarbø-fan, men jeg er sjokkert over at partiet fjerner en som representerer gode Høyre-dyder. Et navn som ville trukket ekstra velgere til listen, mener Stigum Olsen.

I gårsdagens BT avfyrte Einar Kaarbø en bredside mot Bergen Høyre. Et parti han karakteriserte som en kirkegård. Kaarbø mener selv han er vraket fordi ledelsen ikke tåler debatt rundt politiske spørsmål.

— Jeg oppfatter uttalelsene som at Kaarbø er skuffet fordi han ikke ble gjenvalgt, sier Martin Smith-Sivertsen, som ledet nominasjonskomiteen.

— Påstanden om at Høyre ikke tåler politisk debatt faller på sin egen urimelighet, når Kaarbø ikke er til stede der debatten pågår, sier Smith-Sivertsen.

— Når Kaarbø går så krast ut mot deg og Monica Mæland er vel tiden moden for å utdype hvorfor dere ikke ønsker ham i bystyret?

— Kaarbø har mange gode sider og har gjort gode ting for Høyre. Likevel mente nominasjonskomiteen, utfra en samlet vurdering, at han ikke fortjener gjenvalg.

— Hva ligger i «samlet vurdering?»

— At Kaarbø ikke har vært til stede. Pluss hans forhold til Høyres program og reglement, sier Smith-Sivertsen. Han avviser imidlertid å utdype hva Kaarbø skal ha brutt av program og regler.

Høyres nye listetopp, Monica Mæland, ønsker ikke å polemisere med Kaarbø i avisen.

— Jeg mener mye om det han sier, men har ikke tenkt å gi det til kjenne i avisen, sier hun.

— Mener du det hadde vært en styrke for Høyre å ha Kaarbø inne på listen?

— Det har jeg ingen kommentar til.

VRAKET: Einar Kaarbø.