Statsminister Jens Stoltenberg møtte pressen på Slottsplassen klokken 11.20 fredag for å offentliggjøre at Ola Borten Moe, barnebarnet til tidligere statsminister Per Borten (1913-2005), tar over som olje— og energiminister.

Jeg vil takke Terje for hans innsats Jens Stoltenberg

— Terje Riis-Johansen har satt sterke og klare spor etter seg som energiminister og tidligere landbruksminister. Han har fått til tidenes satsing på fornybar energi, og satt i gang arbeidet med det store Mongstad-prosjektet. Jeg vil takke Terje for hans innsats, sier Stoltenberg til Aftenposten.

Stoltenberg sier at det har vært klart en stund at Riis-Johansen ville gå av som olje- og energiminister.

— Jeg vil ønske Ola Borten Moe velkommen til regjeringen. Han har erfaring fra lokal- og rikspolitikk, og har jobbet med energispørsmål. Det blir flott å få ham med på regjeringslaget, sier Stoltenberg.

Les også: Får Heikki Holmås sjansen?

- En farligere mann Kurt Oddekalv, leder av Norges Miljøvernforbund, ser frem til å få Ola Borten Moe (Sp) som ny olje- og energiminister.

— Han har mer ryggrad enn jeg er vant til. En gammel stabukk i ny ham. Borten er en farligere mann, så dette kan bli interressant, mener Oddekalv.

Oddeklav beskriver avtroppende olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) som et offerlam for Jens Stoltenberg.

— Han har hatt en uriaspost. En utrolig ubehagelig posisjon for en bondemann, sier Oddekalv, som mener den avtroppende statsråden har måtte ta støytene med

Mongstad— og

mastesaken for Jens.

— Han er en stakkars bonde som har blitt skremt inn i en posison som han overhodet ikke passet i.

Artikkelen fortsetter under bildet.

— Feigt av Jens

Miljøforkjemperen mener det er Stoltenberg som har vært mest feig i de betente Mongstad og maste-sakene.

— Riis-Johansen bar bare vært en av disse Sp-erne som har fungert som kanonføde for Arbeiderpartiet, sier han.

Miljøforbund-lederen mener Senterpartiet selv har vært flinke på å fremskraffe offerlam.

— De snubler litt i dåpsgaver og uskyldige ting, men får lite støtte fra onkel Jens. Han er feig og skyver folk foran for å dekke seg, - hvis det er noen som er geléklump her, er det Jens.

Les også: Riis-Johansen er ferdig

- Oppløftende skifte

Frp ser ifølge Frp positivt på statsrådsskiftet.

— Dette er oppløftende. Forhåpentligvis kan dette medføre at viktige prosesser i norsk energipolitikk kommer på rett spor, sier Frps energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen.

Solvik-Olsen har tro på at Ola Borten Moe kan bli en berikelse for Regjeringens energipolitikk.

— Borten Moe har to års erfaring fra energi- og miljøkomiteen. Han har stått skulder til skulder med Frp og utfordret regjeringens etablerte energipolitikk. Jeg håper det kan medføre fornyelse på noen av regjeringens standpunkter, sier Solvik-Olsen til NTB.

Han viser til at Borten Moe åpner for oljevirksomhet i Lofoten, at Borten Moe vil satse mer på vannkraft, at han vil tillate gasskraftverk uten CO2-rensing, at han vil ha større småkraftverk i vernede vassdrag, og at Borten Moe vil ha mer offensiv bruk av mobile gasskraftverk.

— Dette er fem standpunkt som Frp har kjempet for og regjeringen er imot. Hvem gir seg – regjeringen eller Borten Moe? spør Solvik-Olsen.

Hva mener du om avtroppende olje- og energiminister Terje Riis-Johansen? Bruk kommentarfeltet under!