TORSTEIN STANGENES

Daværende Tysnes-ordfører Lorentz Lunde (KrF) sa i fjor vår at han ikke ønsket å fortsette som ordfører etter høstens valg. Årsaken var KrFs regjeringsdeltakelse.

Han sa likevel ja til å fortsette som KrFs gruppeleder i kommunestyret.

Over ett år senere er han mer overbevist enn noen gang om at han gjorde det rette ved å tale partiledelsen så kraftig imot.

— Jeg forstår at flere og flere kommer til samme konklusjon som meg. Velgerne er kommet med et veldig tydelig signal. Det er utrolig at ikke partiledelsen har sett dette når partiet ligger med brukken rygg, sier Lunde til BT.

- Bare økonomiske verdier

Det er mange saker han er uenig med regjeringen i (se faktaboks).

— De eneste verdiene regjeringen er opptatt av er økonomiske, sier Lunde.

— Hva hvis KrF fortsetter i regjering etter neste valg?

— Da vil partiet bevege seg rundt sperregrensen.

— Vil du fortsette som medlem?

— Jeg må vurdere utmelding hele tiden. Jeg står for KrFs politikk, det gjør ikke regjeringen. Og hvis KrFs politikk dreies i retning av regjeringens, kommer jeg i en vanskelig situasjon, sier Lunde.

De som kjemper om de tre første plassene på Hordaland KrFs liste før stortingsvalget neste høst, er langt mer positive til partiets regjeringsdeltakelse enn Lunde.

Men ingen av dem er skråsikre på at KrF bør fortsette i regjering med Høyre etter valget.

- Tåpelig å gå ut

  • Det som har gjort at det er en betydelig misnøye i KrF er de ideologiske sakene som vi må bli sterkere på. Det gjelder alkohol, Israel-spørsmål, ja til livet og familiepolitikk. Men dette kan vi bli sterkere på selv om vi er med i en regjering, sier stortingsrepresentant Anita Apelthun Sæle.

I tillegg mener hun den dårlige kommuneøkonomien har skapt mye frustrasjon.

— Det er tåpelig å gå ut av regjeringen for å redde kommuneøkonomien. For den kan ordnes med KrF i regjeringen, sier hun.

Hun mener KrF har fått utrettet masse i regjeringen, uten at det har gitt utslag på gallupen.

— Bør KrF fortsette i regjering med Høyre etter valget?

— Det har mye med matematikk å gjøre, men jeg ønsker i hvert fall ikke at Stoltenberg og Giske skal overta, sier hun.

- Uaktuelt å gå ut nå

Stortingsrepresentant Ingebrigt Sørfonn mener det er mange usikre momenter som må avklares før han kan si om KrF bør fortsette i regjering eller ikke etter valget.

— Det er først og fremst valgresultatet og hvilke konstellasjoner som dannes som avgjør. Hvis valgresultatet blir dårlig vil det være naturlig at vi setter oss ned og vurderer ha vi skal gjøre, sier Sørfonn, før han legger til: - Men vi er jo optimistiske og tror vi kan snu trenden.

Stortingsrepresentant og tidligere Bergen-ordfører Ingmar Ljones er godt fornøyd med regjeringssamarbeidet, men synes det er for tidlig å si hva KrF bør gjøre etter valget neste år.

— Men det er uaktuelt å gå ut av regjeringen nå, sier han.

KRITISERER KRF-LEDELSEN: KrFs tidligere ordfører i Tysnes, Lorentz Lunde, mener KrF snarest må komme seg ut av regjeringen.<br/> ARKIVFOTO: JOHN LINDEBOTTEN