• "Så gjorde han det, da." Det var min første reaksjon da jeg hørte at Ingse var drept. Vi hadde pratet sammen om dette. - En dag tar han livet mitt, sa hun.

Det forklarte advokat Line Ingebrigtsen (40) i Bergen tingrett i dag. Hun var nær venninne av Ingse Rønnestad, og tegnet i retten et bilde av drapstiltalte Trond Ramsland som en mann som tydde til vold i dagliglivet.

— Han begynte å bli farlig. Vi var redd for livet, sa hun på et tidspunkt.

Videre:

— Ingse fortalte at hun hadde blitt slått. Hun fryktet hva Trond Ramsland var i stand til å gjøre neste gang.

- Godt forhold

De første årene så alt fint ut for Ramsland og Rønnestad. Forholdet var helt normalt, ifølge venninnen.

— Det var et veldig godt forhold da de kom sammen, også etter at de fikk barn. Men så startet Trond på et russiskkurs i 1991, som ikke gikk så bra. Det passet plutselig veldig dårlig å ha familie, forklarte Ingebrigtsen.

- Kastet ut av bilen

Etter hvert ble problemene større og større. Den drapstiltalte skal flere ganger ha slått Rønnestad, og en gang skubbet henne ned en trapp, ifølge venninnen.

Ramsland skal også ha kastet eks-konen ut av bilen.

— Det var i forbindelse med en krangel. Jeg oppfattet at det var en bil i fart, sa Ingebritsen.

Hun vitnet også om det hun mente var Ramslands sjalu sider.

— Han kunne komme hjem midt på natten og sjekke om at Ingse var alene. Trond beskyldte Ingse for utroskap, forklarte venninnen.

Den drapstiltalte marineoffiseren fant på et tidspunkt en søknad om navneskifte hjemme hos Rønnestad. Det mislikte han sterkt, ifølge venninnen.

— Jeg føler meg ikke som fru Ramsland, sa Ingse. Det gjorde ham rasende.

- Krisesenter

På dette tidspunktet ønsket ikke Rønnestad å forlate mannen sin.

— Men så ringte hun en dag på jobben min, og sa at dette "ikke gikk lenger". Ingse sa hun var redd, men at hun ikke skjønte hvordan hun skulle komme seg ut av ekteskapet på en ordentlig måte. Etter hvert ble også Ramslands forlover involvert.

— Han var venn av Ingse, også, og satte ned foten. Vi mente Trond Ramsland begynte å bli farlig. Vi var redd for livet, sa Ingebritsen i tingretten i dag.

40-åringen forklarte at vennene oppmodet Ingse Rønnestad om å flytte. En kollega som jobbet med Ramsland i Forsvaret, advarte mot å flytte ut og inn i en annen leilighet.

— Kollegaen sa at han kjente Trond, at han i en slik situasjon kan være farlig og at han hadde våpen i huset.

Da fikk vennene ordnet det slik at Ingse Rønnestad og barna flyktet på krisesenter.

— Vi følte oss ikke komfortable med krisesenteret i Bergen, og reiste til Voss, forklarte Ingse Rønnestads venninne.

- Redd ham

Ingebritsen fortalte i retten også om en episode da Ramsland var hjemme hos henne alene.

— Han oppførte seg merkelig. Jeg ble redd for å være alene med ham, og sa til min mann at det ville jeg ikke være igjen.

Rønnestads venninne forklarte også at den drepte oppfattet det som svært truende ved ett tilfelle, da barna kom hjem og fortalte at faren satt og pusset våpen.

Venninnen berettet videre om det hun kalte Ramslands konspirasjonsteorier.

— Trond mente han aldri kunne vinne frem i barnefordelingssaken, på grunn av en konspirasjon mellom påtalemyndighet, dommer og overvåkingspolitiet.

VITNET: Line Ingebrigtsen vitnet i dag i retten. Her står hun sammen med bistandsadvokat Helge Hansen og aktor Randi Gabrielsen.
JAN STIAN VOLD