– NAV har fortalt oss at det er vi som får flest yrkeshemmede tilbake i jobb, sier Gunnar Solheimsnes. Han er daglig leder i Back to Business, en attføringsbedrift med tilhold i de gamle fabrikklokalene til Gilde i Eidsvåg.

– Mer enn hver tredje yrkeshemmede som vi hjelper kommer seg tilbake i yrkeslivet, forteller Solheimsnes, som startet opp Back to Business i 2002, til Åsane Tidende.

Slyngeterapi

– Jeg har hatt en del kroniske sykdommer selv, sier Solheimsnes, og forteller at han lenge slet med kraftige allergier i tillegg til en nakkeslengskade.

– Dette satte meg kraftig tilbake. I dag er jeg frisk, etter å ha fått hjelp av slyngeterapi og homøopati.

Det var treningssenteret Tonus i Fana som til slutt hjalp Solheimsnes med nakkeslengskaden.

– Da jeg oppsøkte dem, fikk jeg endelig høre den setningen jeg de siste 16 årene hadde lengtet etter å høre: «Dette tror jeg vi kan hjelpe deg med». Etter åtte uker der var jeg meg selv igjen.

Sovnet bak rattet

Back to Business jobber nå hånd i hånd med treningssenteret, og sender hvert år mange yrkeshemmede med muskel— og skjelettplager dit.

– Hadde du ant alle de menneskene som senere har takket meg for å ha sendt dem dit – sier han, og lar fortsettelsen henge i luften.

Allergien Solheimsnes var plaget med artet seg på den måten at han stadig vekk falt i søvn.

– Jeg kunne sovne både bak rattet og kontorpulten, forteller han om den slitsomme lidelsen som han til slutt fikk bukt med gjennom homøopatisk medisin.

– Verdivalg

Gunnar Solheimsnes har bak seg en variert yrkeskarriere. Han har vært både direktør i Kavli smelteost og daglig leder i Reiselivsutvikling (et nå nedlagt rådgivningsfirma for reiselivet), og var også med og startet opp næringsmiddelselskapet Synnøve Finden ASA.

– Jeg tok et verdivalg i 1999, sier han.

– Tanken var at jeg ville prøve å bruke mine egne erfaringer til å hjelpe andre. Omtrent samtidig så jeg en annonse for en stilling hos Nordhordland industriservice, der jeg kunne hjelpe folk tilbake i jobb. Da var veien kort fra ord til handling.

Idealist

Solheimsnes fikk jobben, og startet der opp Back to Business som en egen avdeling.

– Det har vært et eventyr! sier han, og slår ut med hendene.

– Jeg er en person som brenner for å hjelpe andre, og det har jeg fått mulighet til her. Det handler ikke bare om å hjelpe folk tilbake til jobb, men også til et mer meningsfylt liv. Trivsel og helse henger sammen – det er det ingen tvil om. Jeg var selv kommet til et punkt, der jeg ønsket å gjøre noe med mer mening. Det er det dreier seg om, det er det som er grunnen til at jeg er her.

– Er du idealist?

– Ja, i høyeste grad. Dette er ikke noe jeg blir rik av. Men det er kjempegivende å se hva vi kan få til.

Strykkarakter

For resultatene kommer fort hos Back to Business.

– Vi har rendyrket det vi kaller «attføring på hjul», forklarer Solheimsnes.

– Hvordan finner dere frem til arbeidsstedene?

– Det viktigste er at vi prøver å unngå det offentlige, sier han.

– De er bare glad for gratis arbeidskraft, men har sjelden mulighet for å tilby jobb i etterkant. Det at det offentlige ser det som en oppgave å hjelpe syke folk tilbake i arbeid, har vi sett lite av i praksis. Det står til strykkarakter.

Firmaet ringer heller til «Hans Olsen», som kanskje har en bedrift med 15 ansatte.

– Daglig leder vil da selv kunne vurdere personen vi kommer med, og forhåpentligvis også ta beslutning om ansettelse.

Kjøkkenveien

Tall fra NAV viser at 60% av alle ledige stillinger i Hordaland aldri blir utlyst.

– Bedriftene bruker andre måter for å få folk. Det er da vi ringer, og regelrett sniker folk inn «kjøkkenveien». Skal dette klaffe, er det viktig at vi finner frem til en arbeidsplass som stemmer med helsen og interessen til den enkelte. Har vi gjort grunnarbeidet ordentlig, klaffer dette. Det hele handler om å ta folk på alvor.

Solheimsnes ønsker å fremheve at en moderne attføringsbedrift kan betraktes som et vanlig privat kurssenter.

– Back to Business er et bemanningsfirma, sier han.

– Vi skaffer kvalifisert arbeidskraft til næringslivet i Hordaland. Det er det vi driver med.

GAMLE GILDE: Back to Business leier 2. etasje i den gamle slakteribygningen i Eidsvåg, som ble omgjort til næringspark etter at Gilde flyttet produksjonen sin til Stavanger.
Magne Fonn Hafskor
BACK TO BUSINESS: ¿ Vi flytter folk ut der de ledige jobbene finnes, sier Gunnar Solheimsnes. ¿ Da kan daglig leder der selv kunne vurdere personen vi kommer med, og forhåpentligvis også ta beslutning om ansettelse.
Magne Fonn Hafskor