Sankthansaften ble feiret på tradisjonelt vis på Laksevåg. Tønnebålet raget over 16 meter til værs mens store og små spent ventet på at klokken skulle bli 21.30.

Fire unge menn forberedte den høytidelige og ærefulle gjerning å tenne bålet. Med tøystykker over skuldrene og olje i en plastdunk klatret de opp til topps. Der oppe dyttet de tøyremsene inn mellom tønnene og dynket med olje.

— Det er de to ivrigste bålbyggerne som får æren av å tenne på, sier Øystein Boga Ellingsen. Han fikk den store æren i fjor og har jammen fått den i år også, sammen med Niklas Moe.

Applaus og jubel

Laksevåg bueskyttere bygger bålet og står bak arrangementet. Buekorpsguttene har holdt på siden 23. mai med å bygge bålet.

Nede igjen laget de en fakkel ved å surre et tøystykke rundt en stokk. Med den klatret de fire igjen opp til toppen av tønnestabelen nok en gang. Først klatret de to som skulle tenne bålet. Etter fulgte de to bålsjefene, Fredrik Rasmussen og Thomas Netteland.

Oppe ved toppen tente bålsjefene på fakkelen og ga den videre. Sammen holdt de to neste fakkelen og stakk den inn i en åpning i en tønne og holdt den der til svart røyk begynte å velte ut fra toppen. Applaus og jubel kom fra publikum mens de fire skyndte seg ned på bakken igjen.

Opp i flammer

— Om flammene skulle dø ut igjen, ville det ikke være bra. Plankene og tønnene som bålet er bygget av, ville da være svekket slik at det ville bli farligere å klatre opp igjen, forteller Boga Ellingsen.

Laksevåg bueskyttere står bak arrangementet og kaller tønnebålet for «verdens største».

— En måneds arbeid går opp i flammer på en natt, sier Boga Ellingsen.