EIRIK DAMSGAARD

KRISTINE HOLMELID

— Dette er ikke en utlendingssak. Det er en hjertesak. Jenten er fysisk og psykisk bundet til oss nå, sier barnepsykologen, som har gjennomgått saksdokumentene.

Etterlyser statsråden

Bergens Tidende fortalte i går om Elisabeth Jennifer Iordache (9) fra Romania som torsdag kastes ut av landet sammen med familien. Jenten var oppgitt av leger da hun kom til Norge i 2000. Haukeland-leger reddet henne med en sensasjonell hjerteoperasjon. Raundalen bruker sterke bilder for å karakterisere norske myndigheters behandling av familien.

— Vi kan ikke gå fra henne nå. Det ville være som å nekte en skadet basehopper hjelp, og si at han «hadde ikke noe der å gjøre, han er ikke vår». En slik moral kan vi ikke leve med, sier Raundalen. Nå krever han at kommunalminister Erna Solberg (H) griper inn: - Jeg har ikke grunnlag for å klandre Utlendingsnemnda. Men noen må ta denne børen av deres skuldre. Det dreier seg om Norge i det hele tatt har et hjerte, eller om vårt utkastelsesprogram er det eneste hellige vi har igjen, sier psykologen.

Vil ikke snu

Utlendingsnemnda (UNE) viser ingen tegn til å snu i saken.

— Det er ikke slik at alle som er kronisk syke får bli i Norge. Så brutalt kan loven fungere, sier nemndleder Bjørn Vagle.

UNE hevder at de ikke har fått nye opplysninger som tilsier at familien får bli i landet. Norske leger advarer mot å sende jenten tilbake til Romania. Hun vil trolig aldri bli hjertefrisk, og risikerer akutt hjertesvikt.

— Vi har gjort grundige undersøkelser, og våre kilder i Romania sier at hun kan følges opp på tilfredsstillende måte. Sykehus har den kompetansen som trengs, og medisinene hun bruker er tilgjengelig på flere apoteker, sier nemndlederen i UNE til Bergens Tidende.