Narkoaksjonene har vært det store samtaletemaet på videregående skoler i Bergen i dag, og flere elever ved de syv skolene der politiet aksjonerte er overrasket over at deres skole var involvert.

— Jeg vet det var elever som opplevde det som en dramatisk situasjon. Jeg håper politiet har tilstrekkelige bevis, sier elevrådsleder Sigurd Solheim på Fana gymnas.

Han ble selv overrasket over den store aksjonen, selv om han var klar over at det er narkotika i omløp blant elever på videregående skoler i Bergen.

— Det er blitt mer vanlig, men jeg vil ikke trekke frem Fana som en skole med et spesielt problem, sier Solheim.

Politiet var ikke inne i klasserommene på Fana gymnas. I stedet var det ansatte ved skolen som hentet de aktuelle elevene ute av klassene.

- Helsesøster hentet elever

Det samme skjedde ved Nordahl Grieg videregående skole. Carl-André Fagerås satt selv ved siden av en som ble hentet ut.

— Vi hadde en sivil aksjon, der de ble hentet av for eksempel helsesøster. Hun spurte om å få snakke med dem, og så forsvant de. Det var ikke noe brutalt, sier Fagerås.

Han ble også kontaktet av det han mener var sivile politimenn som letet etter noen.

— Jeg satt i kantinen i lunsjen, og så kom to voksne bort og spurte om jeg hadde sett en person. Aksjonen pågikk hele dagen, sier Fagerås.

Også han mener cannabis er utbredt blant elever på skoler i Bergen.

— Jeg selv bruker ikke, men jeg vet jo om flere som gjør. Det kom ikke som et stort sjokk. Men den store aksjonen var overraskende. Det blir et skrekkeksempel, når det blir gjort så voldsomt og kjapt, sier Fagerås.

- Slo meg ikke at dette var et problem

Haldor Askeland Mjelstad, elev ved Akademiet i Bergen, ble også overrasket over at en sånn aksjon fant sted på hans skole.

— Jeg er litt godtroende om folk, men det hadde ikke slått meg at dette kunne være et problem, verken på min skole eller andre, sier han.

Han så selv ingenting til aksjonen som foregikk, men forteller at elevene opplevde morgenen som spesiell da lærerne plutselig ble kalt inn til møte.

Mjelstad sier at mange har snakket om aksjonene gjennom dagen.

— Men først og fremst er dette trist for de som har rotet seg oppi dette. Jeg har forstått det som at de får oppfølging og hjelp, så det er i alle fall bra, sier han.

- 15 politimenn

På et informasjonsmøte i ettermiddag har elevene ved Bergen private gymnas (BPG) blitt informert om aksjonen som var på dere skole i dag.

— Politiet fortalte at de var 15 stykker som kom til skolen, med en navneliste over folk de ville hente. Det har gått mye rykter i hele dag, og vi fikk beskjed om at vi måtte være snille med de som har blitt tatt når det kommer frem hvem det er, sier Njål Hattestad, elev i tredjeklasse.

Også han ble overrasket da han hørte om aksjonen.

— Jeg opplever ikke narkotika som et stort problem. Aksjonen kom brått på, men jeg synes det er bra at politiet gjør dette, sier Hattestad.

Mener narkotika er utbredt

Lene Salbu Talmatch er elev ved Bergen private gymnas (BPG), ble derimot ikke så overrasket da hun hørte om aksjonen.

— Det er litt synd, men det har nesten blitt like vanlig med sånne ting som at folk drikker. Det har blitt mer utbredt. Man vet litt hvilke folk som er borti det. Men man forstår virkelig alvoret nå når folk er tatt, sier Talmatch.

Hun tror ikke folk bruker stoff på skolen, men tror det kan foregå distribusjon.

— Man skal ikke se bort fra at det kanskje skjer utveksling på skolen, sier hun.

- Sjokkerende

Solveig Rongevær ved Bergens Handelsgymnasium (BHG) sier narkoaksjonen ble det store samtaletemaet i dag, og at mange lurte på hvem som var tatt.

— Jeg hadde ikke sett for meg at det noen gang skulle være no sånt på vår skole. Jeg synes det er sjokkerende, sier hun.

Elevrådsleder ved BHG, Anniken Knutsen, har hørt om narkotikaproblemer på enkelte videregående skoler, men trodde ikke det var et problem på deres skole.

— Det er bare enkeltmennesker i alle fall. De finner du jo igjen overalt, sier hun.