– Noen av elevene mine ropte: Stopp tyven, stopp tyven! Jeg rakk ikke å tenke så mye, før jeg tok den ene av dem i armen, sier Audun Wennersgaard (26) til Bergens Tidende.

Trykket ned i stolen

I minuttene før hadde en 90 år gammel kvinne hatt en traumatisk opplevelse med to ranere som banet seg vei inn i leiligheten hennes i Ole Irgens Vei. Hendelsen fant sted torsdag ettermiddag i denne uken.

De hadde lurt seg inn døren ved å si at kvinnen hadde vunnet noen gardiner, og at de bare ville måle vinduene for å se at gardinene passet. De to mennene var slett ikke ute etter å levere noen gardinpremie. I stedet tok en av mennene tak i skuldrene på kvinnen og tvang henne ned i en stol, mens den andre romsterte rundt i leiligheten på jakt etter verdigjenstander.

Ta dem, lærer! Ta dem!!

Da ranerne var ferdige med sitt, stakk de fra leiligheten og gikk ut i gaten. Der vandret de rett inn i en gruppe med 20 elever fra Levende Ord, som hadde vært med på Tine-stafetten på Skansemyren. De hørte 90-åringens høye rop.

– Det morsomme er jo at det var noen av mine slappeste og lateste elever som ivret mest etter å få meg til å handle, sier Wennersgaard til Bergens Tidende. Han forteller at han mest av alt ble forfjamset av det som skjedde.

Er du dum i hodet?

— Elevene befalte, og jeg handlet. Jeg spurte en av personene som kom ut av leiligheten, om han hadde tatt noe. Han bare ristet på hodet og spurte om jeg var dum i hodet. Deretter gikk han inn i en bil sammen med noen andre menn. Jeg så til sammen tre personer, forklarer gymlæreren.

Han er opptatt av å gi mest ære til elevene.

– Det var de som var mest ivrige, og det var de som noterte bilnummeret på bilen, sier Wennersgaard til Bergens Tidende.

Fengslet i fire uker

Gymlærerens vitnebeskrivelse ble en av hovedgrunnen til at politiet kunne pågripe to personer mistenkt for å stå bak det brutale besøket i Ole Irgens Vei.

I går ble to menn på 22 og 36 år med svensk statsborgerskap varetektsfengslet for fire uker etter fengslingsmøte i Bergen tingrett. 36-åringen har tidligere vært innblandet i en bedragerisak.

– De er siktet for grovt ran, sier aktor Trond Eide til Bergens Tidende.

De to teppeselgerne ble begge fengslet med brev- og besøksforbud. De to mennene erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen de fikk mot seg i fengslingsmøtet i Bergen tingrett i går.

– Min klient har tidligere vært tiltalt i en bedragerisak, ellers har han rent rulleblad. Å rane en 90 år gammel dame ligger ikke for ham, sier forsvarer Torhild Holt til Bergens Tidende. Holt og 22-åringens forsvarer, Steinar Yndestad, mener at aktor reagerte for strengt da de to siktede ble fengslet for fire uker. 22-åringen tok betenkningstid på kjennelsen, mens 36-åringen påkjærte avgjørelsen på stedet. Aktor Trond Eide sier det er uklart hva de to skal ha tatt med seg fra 90-åringens leilighet.

– Hva de har tatt er ikke så viktig, dette er et grovt ran eller forsøk på grovt ran, sier Eide til Bergens Tidende.