— Dette er et grovt forhold. Mannen har kontrollert familien og vært voldelig over veldig lang tid. Både barna og konen har levd i ufrihet under et ekstremt regime, sier statsadvokat Benedicte Hordnes og siterer dommen fra Bergen tingrett.

Den 41 år gamle mannen ble dømt til to års fengsel i juni i år, men saken ble anket. Nå skal den prøves på ny i Gulating lagmannsrett.

Hadde diktafon i stuen

Ifølge tiltalen skal mishandlingen av konen startet allerede i 1989. Mannen skal ha slått, lugget og spyttet på henne. Samtidig skal han ha vært svært kontrollerende ved å åpne posten hennes, ha diktafon i stuen for å overhøre samtalene hennes og kikke gjennom nøkkelhullet når hun dusjet eller var på toalettet.

Mishandlingen av de to barna skal ha begynt på midten av 90-tallet. Allerede da sønnen var tre år skal han ha blitt slått av faren, som også tok kvelertak på ham. Også datteren skal ha blitt slått, og begge skal ha blitt kontrollert

Kan havne i Høyesterett

Først i mars i år skal mishandlingen ha kommet for en dag.

— Politiet ble tilkalt ved en konkret episode. De fikk etterhvert vite mer om det som hadde skjedd, sier Benedicte Hordnes.

Statsadvokaten mener dommen på to år ikke er tilstrekkelig, og vil om nødvendig ta saken helt til Høyesterett.

— Vi ønsker fengsel i iallefall tre år. Myndighetene har gitt tydelig signal om at straffen i saker som dette skal skjerpes. Da kan man ikke bare se på tidligere rettspraksis. Hvis det blir nødvendig får vi ta den videre til Høyesterett, sier Hordnes.