Det har vært flere trafikkuhell på veiene i Hordaland lørdag formiddag. Først mistet en tjenestebil fra Helse Bergen veigrepet og braste rett inn i huset til Monica Salthella.

Massekollisjon

Deretter, klokken 10.44, fikk politiet melding om en massekollisjon utenfor Stavenestunnelen i Vaksdal. Her hadde en lastebil og en personbil kollidert. Bilene som kom etter greide ikke å stoppe på grunn av den glatte veien og smalt inn i ulykkesbilene.

Se lokale veimeldinger på bt.no

Både politiet og Vegtrafikksentralen i Hordaland forteller at veiene i fylket er ekstremt glatte.

— Husk at det er glatt

— Folk må senke farten, holde avstand og huske på at det er glatt. Kanskje bør man hente opp igjen kunnskapene fra glattkjøringsøvelsene på førerskolen, råder Camilla Einarsen, vaktoperatør i Statens Veivesen, til bt.no.

— Kan knapt gå

Finn Olsen bor i Øvre Kråkenes, og har sett både biler og folk slite seg opp bakkene på glatten i dag. Fra stuevinduet sitt har han full utsikt.

— Veibanen er så glatt at det går knapt an å baregå der. Bussen sto der over en halvtime, forteller han til bt.no.

Han forteller om dristige bilister i veien:

— Noen bilister prøver seg, og kjører blindt forbivarsel-trekanten til bussen, som står lenger oppe på toppen av bakken, mens defleste snur, sier han.

Han forteller at svigerfaren hans, som var en av de første som bygget på Øvre Kråkenes, kommenterte at «Så glatt som dette har det aldri vært herfør».

Fryser på bakken

Det som skjer er at regnet som faller fryser i det det treffer bakken. Dermed dannes et tynt og speilglatt islag oppå asfalten.

Prøv vår nye værtjeneste

Einarsen forteller at alt tilgjengelig mannskap er ute og strør og salter veiene. Det faktum at det er julaften spiller ingen rolle.

— Vi har like mange mannskaper ute som vi ellers ville hatt, sier Einarsen.

— Det blir bedre

Vaktoperatør hos Vegtrafikksentralen, Eli Solberg, fortellerat temperaturen er stigende og at det glatte føret antakelig vil avta.

— Men du bør likevel være vinterskodd på veiene nå, sier hun.