Bergenseren i 40-årene hadde mange år bak seg i politiet, var godt likt og ansett som en flink politimann før det gikk galt for noen år siden. Han begynte å ruse seg, blant annet på narkotika, ble tatt, mistet jobben og fortsatte på en kriminell løpebane.

I desember 2009 ble han pågrepet med mindre mengder amfetamin, ifølge tiltalen. Politiet mener at han også mishandlet sin daværende samboer.

I tiltalen heter det at han slo henne i ansiktet, tok kvelertak på henne og dro henne etter håret. Mishandlingen skal ha skjedd i deres hjem fra høsten 2009 og pågått utover sommeren 2010. Flere ganger skal han kastet henne ned trappen og sagt at han skulle drepe henne.

Mer amfetamin

Høsten 2010 aksjonerte politiet mot ham på ny. Da fant de blant annet 84 gram amfetamin hjemme hos ham i Bergen. Året etter befant han seg på et hotell i Bergen. Her ble det funnet 33 gram amfetamin.

Tiltalen inneholder flere andre tilfeller av trusler, blant annet mot den tidligere samboerens kamerat. Han skal ha satt fingeren mot hodet hennes, dratt det bakover og sagt at han skulle skyte kameraten hennes. Hun skulle endelig få se hva han var i stand til å gjøre, heter det i den alvorlige tiltalen.

Den inneholder flere andre påstander om kriminalitet.

— Det dreier seg om til dels alvorlig vold mot samboer, drapstrusler og flere tilfeller av befatning med til dels betydelige mengder narkotika, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen som skal føre saken i Bergen tingrett.

Det er ennå ikke bestemt når den kommer for retten.

— Etterforskningen har vært tidkrevende, og til dels vanskelig, slik det ofte er i familievoldsaker. Både grov narkotikaforbrytelse og familievold er imidlertid prioriterte områder, og politiet har derfor brukt de nødvendige ressurser for å få saken belyst best mulig, sier Christoffersen.

Mister uniformen

BT har vært i kontakt med Einar Råen, som er mannens forsvarer. Han ønsker å snakke med sin klient før han kommenterer saken, men understreker at det dreier seg om en tiltale og at hans klient ikke kommer til å erkjenne ansvar for alle forholdene som er beskrevet i tiltalen.

Strafferammen for grov narkotikaforbrytelse er fengsel i ti år, mens strafferammen for familievold er seks år.

Det legges også ned påstand om å inndra en politijakke i skinn, hans politiuniform og en skjorte.