Preben Sangolt var ute og svømte fredag, i den lykkelige tro om at eksamen var avblåst og sommeren godt i gang. Så kom kontrabeskjeden: En tekstmelding hvor det stod at eksamen likevel skulle gjennomføres som normalt.

— All undervisning har vært avblåst i dagene før. Nå blir det mye å lese frem til onsdag. Dette er dårlig organisering, sier Sangolt.

Møtte rektor i dag

Han var en av et titalls elever som hadde møtt opp på skolen i dag for å protestere mot avgjørelsen. Den 4. juni forsikret nemlig rektor Hans Peder Vibe om at det ikke ville bli gjennomført skriftlig eller muntlig eksamen ved skolen.

Elevrådskansler ved Bergen Katedralskole, Odin Sætre, er svært lite fornøyd med gjennomføringen.

— Det er ikke forsvarlig at vi skal ha eksamen nå. Vi har vært uten oppfølging de siste tre ukene, og så blir det klart at vi skal ha eksamen likevel, sier han.

Han mener det viktigste i saken nå er å bli hørt, og å protestere.

— Eksamen blir det likevel. Alle elever vil jo slippe eksamen, men i dette tilfellet burde den ikke blitt gjennomført.

Forstår elevene

Assisterende rektor Jan Støren sier han forstår reaksjonen til elevene.

— Det er klart, særlig når det gikk ut melding om at det ikke skulle bli eksamen. Men vi må forholde oss til det som kommer fra Opplæringsdirektøren.

Katedralskolen har nemlig fått et brev fra Opplæringsdirektøren, hvor det står at eksamen må avvikles som planlagt av hensyn til elevene.

— Det er en regel om at lærer og sensor må få beskjed 14 dager i forveien, men på grunn av streiken må man skjære ned på den, sier Støren.

— Har det vært dårlig kommunikasjon?

— Det skal jeg ikke uttale meg om. Etter en streik er ting alltid uklare. For å bygge om planene må man finlese reglementer, sier Støren.

Har sendt klage

Elevrådet har ikke sendt en formell klage, men flere av elevene har tatt saken i egne hender. Blant annet er det sendt en e-post til Opplæringsavdelingen i Hordaland, hvor i overkant av femti elever har skrevet under.

Også elvene ved skolens voksenopplæring skal overlevere en skriftlig klage senere i ettermiddag.

— Det har vært mangelfull informasjon i løpet av streiken, og vi har gått glipp av undervisning. Vi har ikke engang kommet igjennom hele pensum, sier elev ved voksenopplæringen Nina Husebø.

Hun reagerer på at skolen bare har informert privatistelevene via en melding på skolens intranett. Denne ble lagt ut fredag, noe som gjør at mange ser den først i dag, sier hun.

Det har ikke lykkes bt.no å komme i kontakt med Opplæringsdirektøren i formiddag.

Bør elevene slippe eksamen? Si din mening i kommentarfeltet under!

FERIEN AVBRUTT: Denne meldingen tikket inn hos elevene på fredag, etter at skolen hadde forsikret om at det ikke ville bli avholdt eksamen.
MÅ HA EKSAMEN: Patricia Szewczyk (f.v.), Preben Sangolt og Pernille Wangsholm mener organiseringen av eksamen har vært dårlig.
- UFORSVARLIG: Elevrådskansler Odin Sætre mener eksamen ikke burde vært gjennomført.