• Nå har eierne to sjøboder på samvittigheten, sier Torstein Dahle. Bymuseets Tryggve Fett mener bodene bør settes i stand på eiers regning.

— Nå har de to sjøboder på samvittigheten. Dette er sjarlataner, og det er tragisk at de har hånd om så viktige kulturhistoriske verdier, sier Torstein Dahle, gruppeleder for Rødt.

Etter at Sandviksboder 69 falt sammen lørdag formiddag, vil Dahle at eierne Sjøbodutvikling AS skal politianmeldes for miljøkriminalitet.

— Totalt uansvarlig

Bystyrerepresentanten har sendt e-post til byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen (H), riksantikvar Jørn Holme og fylkeskonservator Per Morten Ekerhovd, der han ber de vurdere politianmeldelse.

— Dette er miljøkriminalitet. De har fått diverse pålegg om å sørge for at Sandviksboder 69 blir sikret, så dette er et nokså klart brudd på lovgivningen på dette feltet. Her har de opptrådt totalt uansvarlig.

— Hvorfor politianmelder du ikke selv?

— Det er naturlig at en eventuell anmeldelse kommer fra en kommunal myndighet. Jeg kunne godt ha gjort det selv, men Bergen kommune er interessent i saken. Jeg vil eventuelt gjøre det selv, hvis ingen andre gjør det.

— Hjelper ikke med politianmeldelse

Politisk rådgiver for byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen (H), Haakon Thuestad, sier at anmeldelse ikke er noe kommunen har vurdert.

— Kulturminneansvaret ligger hos fylkeskonservatoren, så da er det naturlig å rette henvendelsen dit, sier Thuestad.

Tryggve Fett ved Bymuseet i Bergen er enig i at eierne av sjøboden som raste ut, bør politianmeldes. Men, han mener det er enda viktigere at sjøbodene nå settes i stand, og det bør skje på eiers regning.

— Dette er et klart eksempel på et tilfelle som tillater myndigheten å aktivisere den paragrafen som tillater kommunen å sette bygningen i stand på eiers regning, sier Fett.

I byggesaksforskriftens kapittel 19, står det at kommunen har adgang til å gi pålegg om utbedring av bevaringsverdige bygninger.

— Dette er et eklatant eksempel på bevisst unnasluntring av sitt lovpålagte vedlikeholdsansvar. Sjøbodene forfaller i en grad at de faller i sjøen, og det hjelper ikke bodene med politianmeldelse. Det er ikke personene som er involvert i dette, men bygningen som er mitt anliggende, sier Fett.

Han mener at eierne har fått utallige muligheter til å vise at de vil ta vare på bygningene, men har vist bevisst unnasluntring og uvilje mot å ta vare på kulturminnene.

Krever handling

Han peker også på at det er samme eier som hadde ansvar for Lehmkuhlboden som brant i 2008.

— I begge tilfeller er det manglende ansvar for bygningene og bygningenes kulturverdi som gjør at dette skjer. Dette har vært en så unnlatelsessynd over så lang tid at dette blir et mønster, sier Fett.

Etter dagens hendelser er tålmodigheten hans slutt.

— Nå må det handling til. Kommunen har ikke vært hard nok her, sier Fett.

Han er enig i at Fylkeskonservatoren har kulturminneansvaret, men mener likevel kommunen bør kjenne sin besøkelstid.

— La oss for guds skyld ikke få ansvarsfraskrivelse dem to i mellom, det blir tragikomisk om de to forvaltningsorganene ikke greier å bli enige om hvem som skal gjøre noe, sier Fett.

Han har selv vært ute og sett på den sammenraste sjøboden i dag.

— På baksiden der står det fortsatt vinduer åpne. Været står hvert inn, og stort klarere kan ikke en eier si at dette ønsker vi ikke å gjøre noe med, sier Fett.

- Møkka lei

Nils Olaf Elvsaas i Sjøbodutvikling AS mener Torstein Dahle ikke vet hva han snakker om.

— Dahle må gjøre det han mener er riktig ut i fra sitt ståsted, men når han ikke kjenner til bakgrunnen for dette blir det dumt av ham å uttale seg. Han burde sette seg inn i saken først, for så å bestemme seg for om han vil anmelde, sier Elvsaas, og fortsetter:

— Her må det startes helt på bunnen, og da må vi først ha tillatelse til å starte. Før du får gjort det, kan du bare glemme alt annet ved den boden. Jeg har kunnskap om dette, mens Dahle og hans likesinnede ikke skjønner dette.

— Dahle peker på at dere også eide Lehmkuhlboden, som brant i 2008. Har disse sjøbodene vært godt nok sikret?

— Vi vet fortsatt ikke hva som var årsaken til at Lehmkuhlboden brant. Jeg hadde jevnlig tilsyn på bodene, men jeg hadde ikke anledning til å være der døgnet rundt. Det samme gjelder for Sandviksboder 69. Det er umulig å sikre seg helt. Hvis det er folk som har bestemt seg for at de vil inn, er det ikke lett å holde dem ute.

Fylkeskonservator Per Morten Ekerhovd skriver i en sms til BT at det er for tidlig å ta stilling til om Sjøbodutvikling AS bør politianmeldes eller ikke, men at "eierne i alle fall har strukket strikken for langt i dette tilfellet".

BRANT NED: Lehmkuhlboden brant i 2008.