Små hvitkledde barn med lys i hånd, og en med lys i hår. En kurv med lussekatter.

Luciafeiring slik vi kjenner den.

Men hvorfor feirer vi den?

Ble drept på grunn av troen

Luciadagen er en minnedag i den katolske kirkes og i den ortodokse kirkes liturgiske kalendere for en siciliansk martyr.

Hagiografien forteller at Lucia var en kristen som ble drept under kristenforfølgelsene. Hun viet sin jomfrudom til Gud, og skal ha nektet å gifte seg med en hedning. Hennes påtenkte ektemann anklaget henne for å være kristen og det sies at vaktene stakk ut øynene hennes med en gaffel, da de verken skal ha klart å flytte på henne eller brenne henne. En annen versjon hevder at hennes påtenkte ektemann beundret hennes øyne, og at hun da valgte å rive dem ut og gi dem til ham mens hun sa; «Nå, la meg leve med Gud!».

Lucia ble altså drept på grunn av sin tro, og det sies at det var en liten stallgutt som så drapet og dermed også ble drept. Når man går i Luciatog så er det nettopp Lucia og stallgutten man minnes — Lucia og hennes terner går først, deretter kommer stjerneguttene.

Lucia har faktisk ingen tilknytning til adventstiden og jul. Fordi hun skal ha lidd martyrdøden 13. desember og markeringen derfor alltid er i adventstiden er et nok mange som tenker på denne dagen som en del av forberedelsene til julefeiringen.

Relativt ny feiring

Mange av barna som i dag feirer Luciadagen vet ikke hva en martyr er, og i følge barnetro.no trenger de heller ikke å få det forklart.

«Man kan feire Lucia med lussekatter og si at vi minnes Lucia som trodde på Jesus, og at hun turte å fortelle andre om hva hun trodde på - selv om det ikke var så populært», råder de.

Lucia ble etter sin død erklært som helgen; «Sankta Lucia» – eller «Den hellige Lucia av Siracusa», og ble skytshelgen for byen Siracusa. Hun ble også skytshelgen for de blinde, ettersom hun fikk stukket ut øynene.

Navnet Lucia betyr lys.

I Norden er feiringen av Luciadagen en relativt ny feiring. Den ble gjeninnført i Sverige på slutten av 1800-tallet, og har fra 1950-tallet spredt seg til resten av Skandinavia.

runemeyerberentsenarkiv-juliamortensenstpaulskole.jpg
arkiv/rune meyer berentsen
sælenkirkearkivhelgesunde.jpg
arkiv/helge sunde