ANNE-GRETHE DAHL

Utenfor inngangen og foran den høye disken henger fargerike ballonger, og på to bord inne i kafeen står en svær bløtkake og kanner med nytrukket kaffe. Ingen skal være i tvil om at her er det geburtsdag!

— Tenk at vi serverer akkurat de samme produktene i dag som det søstrene gjorde for 75 år siden. Pluss litt til, da, sier Bodil Skiftesvik. Hun er en av fem fast ansatte i butikken i Olav Kyrres gate, og sammen med kollegene Hildegunn Berg og Trude Vik smilte de om kapp med alle kundene i går.

Trofaste kunder

En drosjesjåfør stopper ureglementert på busstoppet utenfor. Lynraskt smetter han inn døren: - To varme i nævven!

Hildegunn Berg legger to varme fiskekaker i et stykke matpapir og får myntene på disken før han fyker ut igjen.

— Hvordan visste du at det var fiskekaker han skulle ha?

— Det var vel ikke så vanskelig å skjønne, sier hun uforstående.

En dame kommer inn og bestiller tolv fiskeboller. - Ska' du ha di varme?

— Nei, sosen ventar heme! Den klarer eg å lage sjøl, men bollene bare må vere Hagelin sine, sier damen bestemt.

Helt fra Canada

Ved et av bordene sitter Elisabeth Davis fra Toronto. Den utflyttete bergensdamen koser seg med kake og kaffe. Hun er hjemme på to ukers besøk hos moren.

— Hver gang jeg er hjemme må jeg ha fiskemat fra Hagelin. Til min mors store fortvilelse gjerne hver eneste dag. I dag har jeg kjøpt farse, som jeg skal lage grateng av. Jeg blander 400 gram farse, fire egg og en liten kartong kremfløte godt med miksmaster. Stekes i form på 180 grader i 45-50 minutter. Helt herlig, sier hun og himler med øynene.

Verdens beste fiskesuppe

Solveig Hopland har bodd i Bergen i femti år. Like lenge har hun spist fiskemat fra Hagelin.

— Jeg har en sønn i Oslo som ønsker seg en Hagelin-filial der borte. Men ferskvare er ferskvare, smiler hun.

Ved siden av henne står Ingrid Hansen og venter på tur.

— Jeg har vært kunde siden 1936, og kan ikke klare meg uten Hagelins. Puddingen er veldig god, men fiskesuppen er rett og slett himmelsk. Den må jeg ha sånn med jevne mellomrom, forklarer hun.

Jevnt sig

Bare på den korte stunden vi var innom i går, forstår vi at også de neste 75 årene er sikret. For makan til kundemasse skal man lete lenge etter! Gammel som ung ség innom butikken i en jevn strøm.

— Ja, det skulle bare mangle, så god mat som vi har her, smiler «damene bak disken».