— Det høres ut som om vi sitter inne i et gigantisk, durende kjøleskap, sier Silvia Rovira.

Hun og samboeren Morten Bygstad fortviler over bråk fra parkerte bybanevogner på spor 7, like utenfor leiligheten deres på Kronstad.

- Får ikke sove

Siden slutten av desember i fjor, har vognene duret bare fire-fem meter fra husveggen, hver natt og hver helg. Fra og med da har nemlig vognene som står parkert, blitt koblet opp til strøm i et såkalt «nattmodus».

— Ofte får vi ikke sove, og vi må holde alle vinduer lukket. Å sitte ute på altanen i helgene kan vi bare glemme, sier Rovira.

— Duringen er ikke veldig høy, men den er konstant. Det er utrolig slitsomt, legger hun til.

Bybane terrasse.PNG
SILVIA ROVIRA

Flere har klaget før

For samboerparet begynte det hele for to år siden, da Bybanen bestemte seg for å parkere vogner utenfor huset deres ved Solheimsvannet på Kronstad. Denne skinnegangen er nemlig en av flere som brukes som et midlertidig bybanedepot til og med 2016, inntil vogndepotet på Flesland er klart. (Se faktaboks.)

Bygstad fryktet den gang å få søvnløse netter i flere år fremover. Støyforurensing fra durende bybanevogner på Kronstad er nemlig ikke noe nytt, og tilbake i 2012 klaget flere beboere i nærheten over bråk nattestid. De mente bråket kunne karakteriseres «som å bo i en trafokiosk». Bybanen har tidligere slitt med å finne oppbevaringsplass etterhvert som de utvidet med flere vogner.

Samboerparet Rovira og Bygstad har imidlertid ikke vært plaget med støy fra bybanevognene utenfor huset, før nå.

— I desember begynte de helt plutselig å sette de parkerte vognene i «nattmodus». Siden den gang har støyen vært helt uholdbar, sier Rovira.

Nye vogner trenger plass

Rovira og samboeren kontaktet både Bybanen og helsevernetaten, som tidligere har vært inne i lignende klager om støy fra bybanedepot. I tillegg har de vært i møte med driftsselskapet Keolis.

Til BT sier Keolis' sikkerhetsansvarlige Trond Magne Målsnes, at årsaken til at støyproblemene har dukket opp på spor 7 først nå, skyldes at Bybanen har fått flere vogner den siste tiden. I fjor høst måtte to nye vogner plutselig ha et sted å parkere.

— Frem til da har vi forsøkt å unngå å parkere vogner koblet til «nattmodus» der. Vi har i perioder satt vogner som ikke har vært i bruk på dette sporet, men de har vært helt slått av og har derfor ikke støyet, forklarer han.

De nye vognene er i daglig drift og må derfor enten stå i «nattmodus» eller være fullt oppkoblet. Å slå av er ikke et alternativ, ifølge Målsnes.

— Depotet er sånn som det er, plassert der det er plassert, og det må vi forholde oss til. Når depotet er plassert tett ved bebyggelse der det bor folk, vil man kunne få denne typen situasjoner, sier han og påpeker at det er Bybanen AS som er ansvarlig for plasseringen og utformingen av depotet.

Temperaturen spiller inn

I tillegg handler det til en viss grad også om kulde, forklarer Målsnes.

— Når temperaturen går ned mot fem grader eller lavere, må vognene være oppkoblet til strøm. Det er nødvendig rent praktisk. Vi må ha vognene lett tilgjengelig, forklarer han.

Rovira sier hun håper problemet vil forsvinne i det temperaturene kryper oppover gradestokken i vår.

— Men det blir jo bare midlertidig. Det kommer en ny høst og vinter, sier hun.

Målsnes har forståelse for at Rovira engster seg for måneder og år fremover.

— Ja, jeg ser den bekymringen. Vognene vil kobles opp neste høst og vinter også,bekrefter han.

Og selv når gradestokken kryper oppover, kan han ikke garantere at duringen utenfor vinduene til samboerparet vil forsvinne.

— Det kan være driftsmessige vurderinger som gjør at vi kobler vognene til strøm, selv om temperaturen er høyere, sier han.

TETT PÅ: Bybanen AS satt for to år siden opp gjerder rundt spor 7 på Kronstad, som går like utenfor leiligheten til Morten Bygstad og samboeren Silvia Rovira.
VEGAR VALDE