• Du gjorde en fantastisk innsats, Kjetil. Gaia-sjåfør Edward Olaf Myking hjalp også til i redningsarbeidet etter bussulykken i Fyllingsdalen. Han skamroser Kjetil Johansens opptreden.

ATLE ANDERSSON

Helt tilfeldig traff de to på hverandre utenfor Gaia-hovedkvarteret på Mannsverk i går ettermiddag. Kjetil Johansen hadde vært inne og mottatt heder, gaver og blomster av ledelsen i trafikkselskapet etter at han hjalp mange av de 14 skadde i bussulykken sist tirsdag.

Fikk busskort

— Takk for hjelpen. Du var fantastisk, skryter Myking. Han kjørte en av Gaias turbusser og var blant de første som kom til ulykkesstedet.

— Da jeg kom inn i bussen var Kjetil allerede i full gang med å bandasjere et eldre ektepar. Jeg konsentrerte meg om å hjelpe andre passasjerer ut av bussen og rydde plass til utrykningskjøretøyer, forteller Myking.

Mens det var femte gang Kjetil Johansen var førstemann på et ulykkessted, har også Myking før havnet midt oppe i dramatiske begivenheter.

Da han kjørte linje 90 en oktoberkveld i fjor oppdaget han full fyr i et hus i Hagerups vei. Han forlot pengeveske og passasjerer, stormet ut av bussen og fikk varslet og evakuert beboere. Brannvesenet drysset gjennom BT skryt og lovord over bussjåføren fra Eidsvågneset.

Men i går var det Kjetil Johansen som ble hedret i styrerommet til Gaia. Konsernsjef Arne Buanes belønnet helten med busskort, blomster og gaver.

Kaldt hode og varmt hjerte

— Du har et kaldt hode og et varmt hjerte. Det er et ordtak som sier at når nøden er størst, er hjelpen nærmest. Vi setter umåtelig stor pris på at det finnes hverdagshelter som Kjetil, sa Buanes. Han sett selv på toget mellom Oslo og Sandefjord da det smalt i Fyllingsdalen.

Buanes fremhever Johansens innsats for å skape ro på skadestedet. 37-åringen snakket med passasjerer slik at de ikke skulle gå i sjokk og ga førstehjelp til flere av de skadde.

Selv synes hovedpersonen det er blitt vel mye oppmerksomhet rundt hans person. Han sier flere andre personer også hjalp til, uten at de har fått navn og bilde i avisen. Johansen håper likevel at fokuset på hans innsats kan bli en vekker for flere til å lære seg førstehjelp og gripe inn hvis det skjer noe.

— Det verste du kan gjøre i sånne situasjoner, er å ikke gjøre noe som helst, sier han.

Konsernsjef Arne Buanes i Gaia

HEDER OG SKRYT: Bussjåfør Edward Olaf Myking (til v.) og adm.dir. Idar Sylta i Gaia Buss (i midten) er full av lovord for innsatsen Kjetil Johansen gjorde i de dramatiske minuttene etter bussulykken i Fyllingsdalen.<p/>FOTO: TOMAS ALF LARSEN