— Den går jo bra denne, sier eks-ordfører Herman Friele idet han trykker inn gassen på Mercedesen.

I passasjersetet sitter byrådsleder Monica Mæland, noe nervøs etter at Friele akkurat har avslørt at han strøk til førerprøven sist han var på biltur med Bergens Tidende.

Vann som eksos

Bilen de testkjører er en hydrogenbil, som de har fått låne av Christian Michelsen Research i forbindelse med Fornybarkonferansen.

Den bilglade kaffekongen er begeistret over kjøretøyet, som drives av brenselsceller og kun slipper ut vann.

— Dette var gøy, slår han fast.

— Jeg vet hva du kommer til å kjøpe deg i løpet av et år, repliserer Mæland.

Begge er besnæret av tanken på en bil med null utslipp, som likevel er like enkel å fylle drivstoff på og som har like lang rekkevidde som en «vanlig» bil.

— Hvis de fikk laget litt billigere utgaver , er det noen som helst grunn til at ikke alle skulle kjøpe dette, sier Mæland underveis på prøveturen.

- Lavere terskel

Vel tilbake på Bryggen peprer de representantene for Christian Michelsen Research (CMR) med spørsmål: Hva koster bilen? Når vil hydrogenbiler bli masseprodusert? Hvor langt kjører man på en tank? Hvordan fungerer den egentlig? Hva koster det å fylle hydrogen? Hvor kan man fylle?

Vegard Laukhammer, prosjektleder for fornybar energi i CMR, forklarer villig.

— Denne bilen fungerer i prinsippet som en el-bil. Men i stedet for å lade et batteri, fyller du tanken med hydrogen. Og via brenselscellene produserer du strøm, sier Laukhammer.

Han tror terskelen for å ta i bruk hydrogenbiler vil være lavere hos folk flest enn for el-biler.

— Her fyller du drivstoff på noen få minutter, og rekkevidden er bedre enn på en el-bil. Hvis jeg skulle anbefalt en bil med nullutslipp til min mor, som er i 60-årene, ville det nok vært enklere å selge inn denne, sier prosjektlederen.

Millionbil

Friele og Mæland setter også pris på å høre at med dagens hydrogenpriser vil bilen være omtrent like kostbar i drift som en bensinbil, samtidig som den utløser samme rettigheter som en el-bil, med blant annet lavere avgifter, tilgang til kollektivfelt og gratis bompasseringer.

Det er imidlertid et par haker:

Bilen Friele og Mæland prøvekjørte, koster en million kroner. Foreløpig er det vanskelig å få fatt i hydrogenbiler, og de koster mer enn de fleste er villige til å betale.

Det finnes ikke fyllestasjoner for hydrogenbiler på Vestlandet. I Norge er det for øyeblikket kun ved fem stasjoner på Østlandet man kan få fylt hydrogen.

— Flere av de store bilprodusentene sier de vil starte masseproduksjon fra 2015. Da vil prisene gå ned, sier Laukhammer.

Vl ha pumper

Monica Mæland lover å gå løs på fyllestasjon-mangelen.

— Hvis vi får mange nok bergensere over i biler med nullutslipp, slik som denne har, løser vi problemet med giftlokket. Men uten fyllestasjoner får du jo ingen til å kjøpe dem. Vi må snakke med selskapet som driver stasjonene på Østlandet, og se om vi klarer å få i gang noe her i vest også, sier hun - før byrådslederen sammen med Friele freser avgårde på neste prøvetur, i Bellona-sjef Frederic Hauges superraske el-bil.

FU3D3728.jpg
ØRJAN DEISZ