Etter å ha fortalt Gulating lagmannsrett om forholdet mellom Ingse og den tiltalte, snudde Aud Karin Rønnestad seg mot Ramsland.

— Du har ødelagt livet for mange folk. For min familie, for din familie, og for deg selv også, tror jeg. Hvis samvittigheten din en dag våkner, kommer du til å få det veldig vondt, sa Inges mor med skjelvende røst.

Ramsland reagerte

Den drapstiltalte marineoffiseren forholdt seg uvanlig stille etter forklaringen til sin tidligere svigermor, men fikk likevel uttrykt overfor retten at han fant kommentarene "upassende" og "unødvendige".

Aud Karin Rønnestad tegnet for øvrig et bilde av den drapstiltalte som voldelig, sykelig sjalu og unormalt opptatt av penger. Hun ga tilsvarende karakteristikker av tiltalte i tingretten i fjor.

Straks hun var ferdig med sin forklaring, satte Ingses mor seg på tilhørerplass for å følge rettssaken videre.

Voldelig

Inges far, Odd Rønnestad, støttet opp om sin kones forklaring, og viste til flere situasjoner der Ramsland skal ha opptrådt voldelig eller truende.

— Ingse fortalte at han lugget henne, holdt henne nede og dyttet henne. En gang ble hun skjøvet ned trappen mens han sto og skrek til henne. Jeg har også sett blåmerker på halsen hennes etter at han hadde tatt kvelertak på henne, sa offerets far i vitneboksen.

Ingse følte seg truet på livet i dagene før drapet, forklarte faren hennes. Han ga også uttrykk for at tiltalte har personlighetsavvik.

— Så lenge jeg har kjent ham, har jeg aldri hørt ham innrømme feil eller be om unnskyldning for noe som helst, sa Odd Rønnestad.

Følte seg overvåket

Ramsland skal dessuten ha vist paranoide trekk.

— Det var en periode han reiste mye med fly. Da gikk han alltid sist av flyet, for å undersøke hvem som hadde vært om bord. Han mente seg overvåket av russere og nordmenn, sa Rønnestad.

Drapstiltalte sa i en kort kommentar til forklaringen at han aldri var voldelig mot sin tidligere kone. Han viste til at en av voldshendelsene, sommeren 1996, var blitt etterforsket og henlagt av politiet.

Rettsforhandlingene skal etter planen avsluttes fredag.

FULGTE SAKEN: Aud Karin Rønnestad henvendte seg direkte til sin tidligere svigersønn i retten i går. Etter å ha vitnet, fulgte hun saken fra tilhørerbenken sammen med sønnene Ole Christian (t.v.) og Jens (t.h.). Også Ingses tredje bror, Bent Rønnestad, vitnet mandag.<p/>FOTO: HELGE SUNDE
<b>TILSNAKKET:</b> Trond Ragnvald Ramsland (39).
Politiet