Mennene er 25, 28 og 32 år gamle, og alle tidligere straffedømt. Bare 25-åringen erkjente straffskyld, og innrømte å ha truet personen med juling.

Det var i juni i 2006 mennene prøvde å tvinge en mann bosatt i Bergen til å utbetale 50.000 euro. Dersom han ikke betalte, truet de med å skade ham eller hans nærmeste familie, som de visste hvor bodde. «Nå kommer du med pengene ellers er du en død mann», truet mennene i en telefonsamtale.

Politimann som lokkemat

Familiefaren oppsøkte politiet samme kveld. Etter instrukser fra politiet avtalte bergensmannen at en venn av ham ville møte dem på Festplassen for å overlevere pengebeløpet neste dag.

En politimann tok denne rollen, og to av mennene ble dermed pågrepet i en væpnet aksjon.

Dømt i retten

I retten forklarte 25-åringen at han var den eneste som kom med trusler, noe retten ikke fant troverdig. 25-åringen ble dømt til 30 dager i fengsel, noe han allerede har sonet i varetekt. En 32-åring, som er domfelt 12 ganger, før ble dømt til 120 dager i fengsel, hvor 30 gjøres ubetinget.

Begge mennene har forklart at 28-åringen bare var sjåfør, og derfor var helt uvitende om pengeinnkrevingen. Dette ble avvist av Bergen tingrett, som dømte mannen for medvirkning. Da politiet ransaket boligen hans ble det funnet hasj og narkotiske tabletter. For dette ble mannen dømt til 60 dager i fengsel, hvor 30 av dem er ubetinget.

— Jeg er godt fornøyd med dommen. Det blir ingen anke fra min klient, sier 25-åringens forsvarer, Ole-Petter Grythe Hoff.

PÅGREPET: Politiet aksjonerte mot mennene på Festplassen i 2006. ARKIVFOTO.