• Forbann Jägermeister og ikke drikk sprit før du er gammel nok til det!

Festlighetene står i kø med russetid og langhelger i mai. Samtidig er det høysesong for skader knyttet til fyll.

I lørdagens BTMagasinet og på bt.no forteller Espen Dale (21) sin historie.

Om festen og fallulykken som for tre år siden påførte ham alvorlige hodeskader og ødela mye av livet hans. Espen hadde 2,4 i promille da han balanserte på utsiden av et hotellbygg i Bergen sentrum og falt ned. Det meste er svart fra den kvelden han helte inn på.

— Forbann Jägermeister og ikke drikk sprit før du er gammel nok til det, sier Espen.

— Espen fortjener all den ros han kan fåfor å stå frem med sin historie, sier psykologspesialist Anne Bolstad ved Stiftelsen Bergensklinikkene.

Overlege Svein Skjøtskift ved rusmedisinsk avdeling på Haukeland Universitetssykehus gir samme råd som Espen:— Det viktigste rådet til ungdom er å holde seg unna brennevin, om de nå skal drikke, sier Svein Skjøtskift.

LAM VENSTRESIDE: Espens venstreside er lammet, han må trene opp førlighet, trene og myke opp.
JAN M. LILLEBØ

Ungdom får black out lettere

— Forskning viser at ungdom lettere får blackout når de drikker, det vil si at de går inn i en tilstand der de ikke er klar over hva de foretar seg og husker heller ingenting om det senere. Det gir seg selv at dette er en risikabel tilstand som i noen tilfeller kan få fatale konsekvenser, sier Bolstad, psykologspesialist ved Stiftelsen Bergensklinikkene.

Alkohol kan påvirke hjernen slik at man ikke alltid er i stand til å bedømme situasjonen man er i på en fornuftig måte.

— Den unge hjernen er under intens utvikling. Ungdom er særlig sårbare for alkoholpåvirkning og risikerer langt mer alvorlige skadevirkninger, påpeker Anne Bolstad.

- Ikke bli rasende

Overlege Svein Skjøtskift fremhever viktigheten av å lytte til ungdommen, også om de bryter grenser.

— Om det skjer en uheldig episode, si fra at du bekymrer deg. Men vent gjerne til dagen etterpå, til ungdommen er edru, med å ta det opp. Foreldre som reagerer med å bli rasende når ungdommene kommer igjen fulle, kan gjøre dem redde for å komme hjem neste gang. Det skal være trygt å komme hjem, uansett.

Vær tydelig og konsekvent

Venner er viktig for tenåringen, men ikke viktigere enn foreldre. Foreldres mening betyr mer enn vennenes når det gjelder alkoholbruk, viser undersøkelser Stiftelsen Bergensklinikkene har gjennomført i Hordaland-kommuner.

— I første omgang er det viktig at alkoholbruk ikke blir et tema som forties. Barn og unge danner seg hurtig sine egne oppfatninger, og hvis foreldrene ikke snakker med dem om alkohol, så blir de påvirket av andre på en måte som foreldrene kanskje ikke ønsker, påpeker Bolstad.

Hva med drikkeopplæring?

— Hva med å lære barna opp til å drikke ”fornuftig”?

— All forskning viser at når foreldre er tydelige og konsekvente overfor sine tenåringer på at de ikke får lov til å drikke alkohol før de er 18 år, så starter ungdommene senere og drikker mindre. Når foreldre signaliserer at du kan få lov å drikke litt og eventuelt gir dem alkohol med seg når de skal ut, så drikker ungdommene betydelig mer, sier Anne Bolstad

— Hva med ketchupeffekten her, kan ikke den komme?

— Noen tror at ungdom som ikke får lov å drikke kaster seg ut i et voldsomt forbruk når de er 18 år, men dette er i så tilfelle noen få unntak. Regelen er at ungdom som debuterer sent med alkohol, drikker jevnt over mindre enn de som begynner tidlig, sier Bolstad.

Vær obs på drikkepress

Alkohol er det rusmiddelet i Norge som forårsaker mest skade, helsemessig og psykososialt.

— Det tilsier at ungdom ikke bør drikke alkohol i det hele tatt. Men i vår kultur har alkohol en sentral plass. Det å drikke i ungdomstiden er i enkelte miljøer så vanlig at de som ikke drikker alkohol enten holdes utenfor, eller blir utsatt for et betydelig drikkepress. Dette er en farlig utvikling, fordi noen foreldre gir etter for presset og lar ungdommene, fordi alle andre gjør det, sier psykologspesialist Bolstad.

Du har selv vært ung

Overlege Skjøtskift minner foreldre om at det ikke må glemme at de har vært unge selv.

— Hvis du sier noe som at "det er bedre å feste edru, du kan ha det like gøy uten alkohol", kan det høres veldig dumt ut og er illusorisk i mange tilfeller. Du kan risikere at ungdommen din lukker ørene for andre og mer fornuftige budskap.

Til foreldre som går rundt konstant bekymret når ungdommene er ute om kvelden har han ett råd:

— Det er lurt å holde seg edru og i beredskap, slik at du kan kjøre og hente ungdommen hjem. Vit adressen ungdommen oppholder seg på. Ha kontakt med dem ungdommen er på besøk hos. Det er greit å være orientert, sier psykiateren. Det at ungdom tøyer grenser, eksperimenterer og tar sjanser går det nesten ikke an å gjøre noe med, påpeker han.

— Dumme ting vil de nok gjøre uansett, og som oftest går det jo godt. Vi foreldre kan bidra til å gi dem viktig ballast, og dermed redusere risikoen for at det går galt.

ULYKKESSTEDET: Barndomsvennene Elise Mulelid Rondestveit og Espen er tilbake der fallulykken skjedde. Hun gikk inn på Exodus. Han var for full til å komme inn. Da hun kom ut igjen noen minutter senere, var han borte. Espen hadde forsvunnet inn i bakgården til Thon Hotell Rosenkrantz. Etter å ha tatt seg inn på og ut av et gjesterom balanserte han på gesimsen, cirka 14 meter over bakken. Et vitne så han falle ned.
JAN M. LILLEBØ