Hele Norge skoggerler over det som nå utspiller seg i regnbyen Bergen. Men faren for vannmangel mellom de syv fjell er reell, og desperate tider krever desperate tiltak. Kommunen ber nå byens innbyggere om å dusje sjeldnere og ikke la vannet renne under tannpussen.

– Jeg er så gammel at jeg husker da lørdag var «laugardag» – den dagen i uken man skulle vaske seg. Kanskje vi skulle gjeninnføre den tradisjonen, humrer Ivar Kalland, fagdirektør i vann— og avløpsetaten.

Bilvask og tannpuss

Tørr vinter, minimal snøsmelting og bare sol i vente. Får vi ikke snart en regnskur, vil vannmagasinet på Gullfjellet, som skal forsyne 70.000 bergensere, snart være helt nedtappet. Vannstanden er opptil fem meter lavere enn normalt.

Kommunen mener det bare er nok vann til knappe 20 dagers forbruk. Resultatet kan bli påbudt vannsparing. Det har ikke skjedd siden 1985.

– Dropp bilvasken. Den må jo kunne utsettes, svarer vannsjef Kalland når BT ber om råd i disse tørketider.

Noe forbud mot blankpolerte og skinnende biler vil han ikke høre snakk om, selv når vannmagasinene tømmes.

– Men det gir ofte god effekt å tenke seg om. Å bruke hodet er en fin ting.

Tannstell er et annet egnet innsparingsområde, mener Kalland.

– Folk trenger jo ikke la vannet renne mens de bedriver full egenundersøkelse av tanngarden. De kan skru igjen kranen mens tennene pusses. Det trenger ikke gå med 50 liter til tannvask.

Sunt å dusje mindre

Det er kanskje å overdrive å be folk nøye seg med ett ukentlig bad. Men Ivar Kalland ber likevel folk slakke litt på kravene til personlig hygiene.

– Vi skal jo ikke herje med ungdommen, men de har jo lagt seg til en vane å dusje tre ganger om dagen. Det er jo ikke lurt. Det går med mye vann med overdreven dusjing. Dessuten reduserer man immunforsvaret.

Kalland får støtte fra medisinsk ekspertise på høyeste hold. Lisbeth Rustad, hudlege og avdelingssjef ved Hudavdelingen på Haukeland Universitetssykehus, mener også det er rom for litt mindre intens dusjing.

– Kalland har helt rett. Vi dusjer ut i det ekstreme. Vi dusjer vekk de beskyttende fettstoffene som vi har naturlig i det ytterste hudlaget.

Hudlegen synes en mellomting mellom en gang i uken og tre ganger om dagen passer best for de fleste. Heller ikke smittevernoverlege Øystein Søbstad frykter for den bergenske folkehelsen, selv om vi kutter noe ned på dusje- og badeaktivitetene.

– Bare folk husker å vaske seg godt på hendene etter toalettbesøk, lyder formaningen.

Himmelen gir ingenting

Værgudene har foreløpig ingen planer om fylle magasinene.

– Så langt vi kan se fremover, i hvert fall ut måneden, blir det tørt og kaldt. Litt vind, men stort sett fint, forteller Magnus Anglevik, meteorologikonsulent ved Meteorologisk institutt.

Totalt bruker bergenserne 122.000 kubikkmeter vann i døgnet. Da hjelper det lite at vi på onsdag og natt til i går fikk 8 centimeter snø.

– De centimeterne med snø ga ikke mer enn 3,2 millimeter nedbør i går, sier Anglevik.

Så langt i mars har det falt 8,7 millimeter nedbør i Bergen. De siste 30 døgn har det falt 13,9 millimeter, mot normalt 169 millimeter. Mars-rekorden fra 1964 er på 16,3 millimeter.

– Det kan det godt tenkes at den rekorden kan ryke, sier Anglevik.

Arne Nilsen