Helt siden i vår har politiet hatt en rekke av personene, som nå er siktet, under oppsikt, og drevet omfattende kommunikasjonskontroll.

Etterforskerne skal ha opptak av svært mange telefonsamtaler, og jobber nå i tillegg med å gå gjennom store mengder trafikkdata knyttet til de siktede. Til sammen skal det være snakk om flere tusen telefonsamtaler og tekstmeldinger.

I mai ble fire personer pågrepet etter at svensk politi stoppet en polsk mann i en bil med 80 liter GBL. På adresser knyttet til de siktede gjorde politiet flere narkobeslag.

De fire pågrepne ble varetektsfengslet, men løslatt igjen etter noen uker.

I august slo politiet til på nytt, da fem polakker ble stoppet med 62,5 liter GBL.

I løpet av uken som fulgte ble seks personer pågrepet og varetektsfengslet i Bergen og Stavanger. Alle disse har hatt roller i samme byggefirma (se hovedsak).

Samtidig som politiet har rullet opp GBL-saken, har antallet GBL— og GHB-overdoser i Bergen falt kraftig.

Kilder BT har snakket med forteller at omsetningen av GBL i byen er markant redusert etter politiets aksjoner.

— Det er mye vanskeligere å få tak i GBL nå enn før disse ble tatt. Markedet har skrumpet inn, sier er person som har kjennskap til saken.

-Dersom jeg skulle hatt tak i GBL nå, måtte jeg brukte hele dagen på det, sier han.

Ifølge mannen er det fortsatt mulig å kjøpe GBL på postordre fra Øst-Europa, men at man da bare får fatt i små kvanta.

Heller ikke politiet utelukker at deres arbeid kan ha påvirket GBL-markedet.

— Vi ser at reduksjonen i meldte overdoser samsvarer i tid med beslagene som er gjort. Vi kan ikke slå fast med sikkerhet at dette henger sammen, men vi kan i hvert fall ikke utelukke det, sa politioverbetjent Morten Ørn ved analyseseksjonen i Hordaland politidistrikt tidligere i høst.