Nå er seks menn fra Bergen og Stavanger tiltalt i den såkalte Squad22-saken. Alle seks har deltatt i virksomheten til en organisert kriminell gruppe, mener statsadvokat Arild Oma, som har tatt ut tiltalen.

Tre av mennene anklages for å ha hatt en rolle i alle GBL-transportene, på til sammen 200 liter, mens ytterligere to menn er tiltalt for å ha bidratt til én av innførslene. En sjettemann er blant annet tiltalt for å ha oppbevart og videresolgt GBL. Seks polakker møter i juni i Bergen tingrett, tiltalt for fysisk å ha fraktet stoffet til Norge.

— Oppdragsgivere

Statsadvokaten mener de norske tiltalte enten har vært oppdragsgivere, eller bistått med pengeoverføringer eller mottak og håndtering av stoffet da det kom til Norge.

I tillegg til GBL-importen omfatter tiltalen også flere andre narkotikalovbrudd, blant annet oppbevaring av 90 gram amfetamin og 490 gram metamfetaminholdig stoff. Flere av mennene er også tiltalt for tyverier og brudd på våpenloven.

Alle de groveste forholdene er organisert kriminell virksomhet, mener statsadvokaten, som har tiltalt de seks etter straffelovens paragraf 60a – den såkalte mafiaparagrafen.

Bakgrunnen er at de tiltalte skal ha tilhørt en organisasjon som kalte seg Squad22, og som skal ha vært bygd opp på samme hierarkiske måte som en MC-klubb. Flere medlemmer skal ha hatt tatoveringer som symboliserte tilhørighet til organisasjonen.

— Det er mange narkotikasaker der flere er tiltalt samtidig uten at denne paragrafen blir brukt. Men vi mener at det i dette tilfelle har et mer organisasjonsmessig preg, med flere personer som har hatt ulike posisjoner i organisasjonen, sier statsadvokat Arild Oma.

Drapsdømte

To av de tiltalte var løslatt på prøve fra soningen av lange drapsdommer da de ble siktet i saken. De var prøvemedlemmer i Hells Angels i Stavanger da de ble dømt for drap og drapsforsøk, etter at to menn ble funnet henholdsvis drept og hardt skadet langs en øde veistrekning i Telemark. De to skal ha startet oppbyggingen av Squad22 mens de sonet drapsdommene.

Etter løslatelsen startet en av dem et byggefirma, med et navn som spiller på samme symbolikk som Squad22. Fem av de seks tiltalte i saken har hatt roller i dette firmaet.

To av de tiltalte må også svare for omfattende anklager om heleri av verktøy og utstyr, som skal ha blitt brukt av byggefirmaet.

Erkjenner delvis skyld

Advokat Sigurd Klomsæt representerer en av de antatte hovedmennene i saken.

— Han erkjenner noe av tiltalen, andre deler ikke. Jeg vil ikke være mer spesifikk enn det, sier Klomsæt. Han skal møte 38-åringen han forsvarer på mandag, før 38-åringen fremstilles for ny fengsling tirsdag.

En 25-åring fra Bergen erkjenner heller ikke straffskyld for alt han er tiltalt for.

— Ikke for de alvorligste postene. Vi er også fornøyde med at statsadvokaten nå har droppet en av anklagene i siktelsen. Det er en riktig beslutning, sier advokat Kjetil Ottesen.