I åtte år bodde de to i samme bygård i Michael Krohns gate.

Tirsdag skal den ene av dem ha stukket i hjel den andre med minst ett stikk i halsen, mens to andre kamerater ble lettere skadet av stikkene.

— Gode kamerater

Trygve Bernes sier drapsofferet og den antatte gjerningsmannen var de første som flyttet inn i den kommunale bygården da den sto klar. Bernes er daglig leder for booppfølgingstjenesten i Nav Årstad.

— Jeg hadde aldri drømt om at noe sånt som dette kunne skje. Han som er blitt tatt for drapet og han som døde, er de to som i alle år hadde det tetteste forholdet. Jeg traff dem ofte sammen, sier Bernes.

Den 59 år gamle mannen ble påført stikkskader i halsregionen, og ble etter kort tid erklært død.

Spenninger og gnisninger er det i disse miljøene, det er godt kjent

Sosialsjefen i Årstad, Robert Pettersen

56- og 59-åringen hadde vært mye på besøk hos hverandre.

Bernes kjente alle beboerne i bygården godt, og gikk inn og ut av de åtte leilighetene i bygningen. De åtte mennene som bodde der, har alle vært der i rundt åtte år. De blir beskrevet som en storfamilie som hjalp hverandre.

Stemningen endret seg

Men noe forandret seg etter en konflikt 3. april i år.

Politiet rykket ut til bygården grytidlig på morgenen. 56-åringen skal ha gått til angrep med et askebeger på en av mennene som tirsdag ble skadet.

Den gang ble 56-åringen pågrepet av politiet, men slapp ut igjen før han ble fremstilt for varetektsfengsling.

I etterkant av slåsskampen, skal stemningen ha blitt dårligere mellom 56-åringen og andre.

Ingen ville flytte

Sosialsjefen i Årstad, Robert Pettersen, beskriver at slåsskampen skapte utrygghet blant beboerne.

— Spenninger og gnisninger er det i disse miljøene, det er godt kjent. Men det har ikke vært alvorlige hendelser der før i april i år, sier sosialsjefen.

Plutselig smeller det. Det er ofte høylytt fyllerøre om bagateller

Episoden ble ikke oppfattet som så alvorlig at de endret noe.

— Ingen av beboerne ville flytte, og verken vi eller de ønsket spesielle sikkerhetstiltak i etterkant, sier Pettersen.

«Typisk bagatellkrangel»

Bernes sier han aldri, gjennom åtte år, har opplevd noen konflikt mellom 56-åringen og det 59 år gamle drapsofferet. Slåsskampen i april sier han var en «typisk bagatellkrangel» som eskalerte og kom ut av kontroll.

— Ingen av dem som slåss kunne vel helt forklare årsaken. Det er slik det ofte fungerer, plutselig smeller det. Det er ofte høylytt fyllerøre om bagateller. De har en kommunikasjon av en annen verden, ofte komplett uforståelig for utenforstående. De kan gå fra bestevenner til full krangling på null tid, og ofte er alkohol den underliggende årsaken.

Også 56-åringen har i avhør snakket om at 59-åringen var hans bestevenn, ifølge forsvarer Jostein Alvheim.

— Han har sagt at de var bestevenner og den han var tettest knyttet til. Han kan ikke se hvorfor han skal ha hatt noe ønske om å skade ham, sier Alvheim.

- Tusenkronersspørsmålet

Bernes sier han tror den drapssiktede mannen neppe innser hva han kan ha gjort.

— Jeg har svært vanskelig for å tro at han faktisk var konkret ute etter å ta ham som nå er død. Jeg vil tro drapsofferet rett og slett var på feil sted til feil tid, sier han.Politiadvokat Ørjan Ogne sier politiet foreløpig ikke kan si så mye om hvorfor knivdramaet oppsto.

— Det er tusenkronersspørsmålet akkurat nå. Vi forsøker å finne ut av i den videre etterforskningen, sier han.

- Prøvde å stoppe gjerningsmannen

56-åringen blir fremstilt for varetektsfengsling i ettermiddag.

Ogne bekrefter at 59-åringen ble stukket mer enn én gang. Offeret var trolig den første som ble angrepet inne i leiligheten.

— Etter at gjerningsmannen angrep avdøde, er det mye som tyder på at de to andre har grepet inn, i et forsøk på å stoppe ham. Da ble også disse påført stikkskader, sier Ogne.

Mannen ble pågrepet av politiet i sin egen leilighet, 15 minutter etter at en av de skadede klarte å få varslet naboene utenfor om drapet.

FENGSLINGMØTE: 56-åringen blir fremstilt for varetektsfengsling i ettermiddag. Politiadvokat Ørjan Ogne sier de til nå ikke har funnet drapsvåpenet, men har tatt beslag i en rekke kniver de skal undersøke. ARKIVFOTO: ODD E. NERBØ