Kvinnene som er siktet for å ha drept Sigmund Gravdal i Kvinnherad onsdag denne uken, ble lørdag morgen varetektsfengslet i fire uker.

47-åringen som politiet mener utførte selve drapet, har i avhør forklart at hun slo Sigmund Gravdal i selvforsvar, etter selv å ha blitt angrepet. Hun nekter derfor straffskyld.

— Slo i selvforsvar

Etter det BT får opplyst, har 47-åringen gjort det klart overfor politiet at Gravdal kom med seksuelle tilnærmelser mot henne i stuen i 65-åringens hus. Tilnærmelsene ble kontant avvist, men Gravdal ga seg ikke, har hun forklart.

Han skal så fysisk ha tatt tak i henne, og det hele utviklet seg til et basketak hvor de to til slutt endte opp på gulvet i gangen, like innenfor inngangsdøren.

47-åringen har forklart at Gravdal flere ganger forsøkte å slå henne med en gjenstand, og at hun slo tilbake for å forsvare seg.

Hammer, øks og slegge

65-åringen ble funnet ille tilredt i sin egen gang onsdag kveld, slått til døde med en stump gjenstand. Han hadde store hodeskader, trolig påført som følge av gjentatte slag mot hoderegionen med en hammer og eventuelt en øks.

På gulvet, rett ved avdøde, fant politiet en hammer og en øks med synlige blodspor på. I gangen lå det også en slegge, samt ett eller flere hageredskaper. Krimteknikere har sikret seg DNA fra flere av disse gjenstandene, men svar vil trolig ikke foreligge før om noen uker.

Politiet vil ikke kommentere BTs opplysninger noe nærmere, men politiadvokat Eli Valheim avviser at kvinnen kan ha slått i selvforsvar, slik hun selv har hevdet.

— Jeg kan ikke se at hun har befunnet seg i en nødvergesituasjon, sier Valheim.

Hun vil ikke uttale seg om hva kvinnene har forklart i avhør.

Dømt for blotting

47-åringens forsvarer, Odd Arild Helland, vil ikke kommentere hva hans klient har sagt i avhør. Men han bekrefter at spørsmålet om hvorvidt hun handlet i selvforsvar eller ikke, kan bli sentralt.

— Saken er muligens beheftet med nødvergeproblematikk. Derfor forventer vi at politiet etterforsker alle aspekter bredt og grundig i de kommende ukene, sier han.

Drapsofferet er tidligere dømt for seksuelt krenkende adferd. I 2010 ble han i Sunnhordland tingrett idømt 60 dager ubetinget fengsel for å ha antastet to kvinner seksuelt i hjembygden.

Ifølge dommen blottet han seg for den ene kvinnen ved minst tre anledninger mellom 2005 og 2007.

Gravdal ble også dømt for lignende forhold i 2003.

— Ingen voldelig person

Den hovedmistenktes 36 år gamle medsiktede, en kvinne bosatt i Bergen, har innrømmet å ha vært i huset sammen med Gravdal og 47-åringen tirsdag og onsdag. Hun har i avhør kategorisk avvist å ha hatt noe med drapet å gjøre.

— Det har ikke skjedd noe drap mens hun har vært i huset, har hun forklart til meg, sier 36-åringens forsvarer, Frode Skogvold.

Hun valgte, i motsetning til sin 11 år eldre medsiktede, å anke gårsdagens fengslingskjennelse.

Fant offeret død

Kvinnene har i avhør forklart at de ankom Gravdals hus i bil sent tirsdag kveld. De tre drakk alkohol sammen gjennom natten, men 36-åringen har forklart at hun ikke var sammen med de to andre hele tiden.

Hun mener at drapet må ha skjedd mens hun var ute på en av sine turer.

Det var 36-åringen som fant Gravdal død onsdag ettermiddag. Da hadde kvinnen politiet mener utførte selve drapet, allerede forlatt stedet.

LITEN BYGD: Drapet skjedde i et bolighus i den vesle bygden Sandvoll, vel fire mil fra Rosendal i Kvinnherad.