Det var 16. april at bonden i en av Bergens omegnskommuner kom til fjøset sitt.

— Hun var svært skadet og hadde store smerter da jeg fant henne, og jeg tilkalte veterinær. Hun døde kort tid senere. Også kalven som hun bar døde, sier bonden.

- Man gjør sine tanker

Det ble raskt klart at dyret ikke hadde lidt en naturlig død.

— Veterinær fastslo at kuen døde av bukhinnebetennelse og at skadene skyldtes mishandling med redskap. Det lokale politiet startet etterforskning, sier Harald Bilberg, politiadvokat ved Hordaland politidistrikt.

Bonden fattet raskt mistanke om at det hadde vært fremmede i fjøset. Han merket seg at ulike redskap var flyttet på, blant annet et kosteskaft, armeringsjern og et greip.

— Jeg mistet også en annen ku i januar. Hun ble syk og måtte nødslaktes. Man gjør jo seg sine tanker om det dødsfallet nå, sier han.

- Har erkjent

Bilberg forteller at politiet pågrep en mann etter opplysninger om at vedkommende tidligere var sett i en stall et annet sted.

— En hesteeier kom inn i stallen og påtraff en fremmed mann der mens han kikket en hest i baken. Vi ble varslet om denne tidligere saken og kontaktet vedkommende som da var blitt observert. Han luktet fjøs, og skoene hans ble beslaglagt, sier Bilberg.

Politiadvokat Harald Bilberg.
ØRJAN TORHEIM (ARKIV)

— Han ble dessuten avhørt om den døde kuen og har erkjent mishandling av en ku, legger han til.

Mannen er siktet for vold mot dyr etter Dyrevelferdsloven. Strafferammen er ett år, ifølge Bilberg. Hvis volden er grov, kan man straffes i tre år. Politiadvokaten understreker at siktelsen er foreløpig, og kan bli utvidet.

— Vi kommer til å iverksette en prejudisiell undersøkelse av siktede. Det vil derfor ta noe tid før saken er påtalemessig avgjort, sier han.

- Nå er vi på vakt

Bonden som mistet den drektige kuen med kalven, sier at saken har gjort stort inntrykk på ham og andre som dyr i kommunen.

— Vi tror jo ikke at sånt skal skje. Man er ikke forberedt på det. Nå er vi på vakt. Jeg er glad for at politiet har tatt denne saken alvorlig, sier han.

Ifølge Bilberg ser politiet svært alvorlig på saken.

— Det er instruks fra både Riksadvokaten og statsadvokaten at slike saker skal tas alvorlig. Så det følger vi opp, sier han.

Den siktede mannen har ikke fått oppnevnt forsvarer. Det vil han få hvis det konkluderes med at han er strafferettslig tilregnelig.