— Det har klikka for meg, rett og slett. Jeg følte meg ikke ruset. Men jeg ringte psykologen min fordi jeg følte meg ustabil og overstimulert, sa 35-åringen.

I retten i dag kom det fram at den drepte Ingvild Myking var forelsket i Pedersen, uten at han klarte å gjengjelde følelsene hennes.

— Jeg tenkte ikke på at jeg skulle ta livet av Ingvild. Jeg tenkte på framtida og at jeg skulle tilbake til fengselet. Plutselig hadde jeg en jente som ville meg alt godt. Det var for mye til at jeg klarte å bearbeide, sa han.

Barmhjertinghetsdrap

Både forsvarer Tor Erling Staff og de psykiatrisk sakkyndige prøvde på alle mulige måter å få avdekke et eventuelt motiv for drapet.

— Kan du ubevisst har foretatt et barmhjertighetsdrap? Drepte du henne fordi du skjønte at du ikke kunne svare på hennes forventninger om nærhet, spurte Staff.

— Nei, det er helt uaktuelt, svarte tiltalte kontant.

Senere lurte psykologspesialist Pål Grøndahl på om han drepte Myking fordi han var redd for selv å bli avvist av henne senere. Også det svarte 35-åringen benektende på.

Pedersen sier at han ikke husker hva som skjedde etter knivstikkingen, da han skal ha gått inn på soverommet og misbrukt venninnen til datteren til Myking. Men han beskrev likevel handlingen som grotesk og avskyelig

— Har du en oppfatning av hvordan jentene opplevde det som skjedde?

— De må ha vært vettskremte, sa 35-åringen

Torsdag 20. juli i fjor ble Ingvild Myking drept i sitt eget hjem på Hylkje i Bergen. Hennes egen datter og et annet barn var i hjemmet under den grufulle hendelsen, men var ikke vitner til selve drapshandlingen

— Jeg sitter ved kjøkkenbenken. Jeg føler at tankevirksomheten forsvinner og at jeg får tunnelsyn. Oppfatter ikke lyd. Jeg reiser meg og tar opp to kniver fra skuffen. Lukker opp skyvedøren. Så går jeg bort og stikker, forklarte 35-åringe Pedersen i formiddag.

Gråt

Da han beskrev øyeblikket der Ingvild døde, brast han i gråt.

— Jeg får hørselen tilbake, og stikker igjen. Jeg hører at hun trekker pusten for siste gang.

Pedersen ringte selv 112 og meldte fra til politiet om hva som hadde skjedd.

— Jeg ber dem komme med alt de har. Det er totalt kaos i hodet mitt. Jeg kjører til butikken og ringer 112 igjen. Etterpå kjøpte jeg en øl og setter meg ved hjørnet på butikken. Jeg husker at jeg fokuserte alt jeg kunne på en tyggegummi som lå på bakken, sa han.

Handlingen framstår tilsynelatenede som uforståelig for den tiltalte mannen. Like før drapet skjedde var både Myking, Pedersen og Mykings datter og hennes venninne på badetur.

— Jeg ringte psykologen og avtalte at jeg skulle melde meg i fengselet samme kveld, sa han.

35-åringen forklarte seg også om Ingvild Myking som menneske.

— Hun var tvers igjennom en nydelig person. Varm og omsorgsfull.

De to traff hverandre første gang før jul i 2005 da Pedersen haiket, og ble plukket opp av Myking på vei til sentrum.

— Vi kom i prat og fant tonene med en gang. Allerede på denne turen hadde vi en dyp og personlig samtale, forklarte 35-åringen.

- Ikke et monster

— Ikke skyldig, svarte 35-åringen da saken startet klokken 9.13.

Pedersen erkjenner ikke straffskyld for noen av punktene i tiltalen. Tiltalte opptrådte usikkert og svarte et svakt nei da han ble spurt om straffskyld. S

— Han erkjenner i hovedsak de faktiske forhold. Men mener at han ikke var seg selv, supplerte advokat Staff.

— Rune Pedersen er et menneske. Han er jo nesten blitt tatt av dage selv, sier høyesterettsadvokat Tor Erling Staff.

Staff ba retten ta hensyn til at hans klient er svært syk.

— Det er viktig at min klient blir hørt. Varetektssituasjonen hans er forferdelig.

Og videre:

— Det hele er uforståelig for ham selv. Jeg ber retten stille med et åpent sinn, legge av seg følelsene saken vekker, oppfordret Staff.

- Gi meg medisiner

Tidligere i formiddag grep o høyesterettsadvokaten ordet og ba om sterkere medisinering av Pedersen.

— Min klient må ha sterkere medisiner, ellers forklarer han seg ikke, sa Staff.

Det endte med at de psykiatrisk sakkyndige skrev ut resept til Pedersen på beroligende medisiner.

Staff krevde imidlertid også en grundig gjennomgang av sin klient for å sjekke om det kan være noen organiske skader som forklarer det høyesterettsadvokaten kaller en uforståelig handling.

— Min klient kan selv ikke forstå hvordan han kan ha gjort noe slikt, og klarer ikke å fatte hvordan han kan leve med det, sier Staff.

Etter en kort pause, avslo retten begjæringen av Staff. Saken går nå videre som normalt.

Videoopptak

De to barnas har tidligere forklart seg om hendelsesforløpet i dommeravhør. Disse avhørene er tatt opp på video og vil bli vist under rettssaken.

— Begge opptakene varer rundt en time, og er de viktigste opplysningene om hva som egentlig skjedde den dagen drapet skjedde, sier statsadvokat Arild Oma.

Han kommer ikke til å begjære lukkede dører under rettssaken.

Statsadvokaten har varslet at det vil bli lagt ned påstand om 21 års forvaring for Rune Pedersen. 35-åringen er tiltalt for overlagt drap under særdeles skjerpende omstendigheter.

RUNE BERENTSEN
ØRJAN TORHEIM
Bergens Tidende