Politiet vil at 45-åringen skal dømmes til forvaring for fem voldtekter av to tidligere samboere, og har bedt om at det blir gjort en personundersøkelse av mannen.

Den ene kvinnen skal ha vært offer for vold, trusler og overgrep i over halvannet år.

Saken, som nå er til behandling hos statsadvokaten i Hordaland, startet da mannens samboer i september gikk til politiet.

Hun hadde da flyttet fra 45-åringen, men ble oppsøkt av ham i sin nye leilighet. Da han ifølge vitner forsøkte å dra kvinnen inn i leiligheten, ble politiet tilkalt, og 45-åringen ble pågrepet.

– Hun var da så redd at hun oppsøkte krisesenter, fikk bistandsadvokat og gikk til politiet. Da vi fikk hennes forklaring så vi at saken var mer alvorlig enn den først virket, sier politiadvokat Elisabeth Deinboll i Hordaland politidistrikt.

– Vold og trusler

Samboeren har i avhør fortalt at hun har vært utsatt for flere alvorlige forbrytelser fra 45-åringen:

  • Tre voldtekter.
  • Vold.
  • Trusler med kniv.
  • Fornedrende tvangshandlinger.

– Han startet med vold og trusler mot denne samboeren allerede i midten av 2005, og de seksuelle overgrepene begynte i 2007, sier Deinboll.

I løpet av etterforskningen fikk politiet kontakt med enda en kvinne, som 45-åringen delvis var samboer med i noen måneder i begynnelsen av 2005.

– Mannen er siktet for to voldtekter og ett voldtektsforsøk mot denne kvinnen, som den gang ikke gikk til politiet. Hennes forklaring er lik veldig mange andre kvinners: De er redde for hva omgivelsene vil tro, og frykter at de kanskje ikke vil bli trodd, sier Deinboll.

Denne kvinnen kjente ikke til mannens fortid som drapsdømt da hun gikk inn i forholdet, ifølge bistandsadvokat Kari Hjortås.

– Hun fikk vite om drapet senere. Slik situasjonen er nå, er hun redd for at han skal komme og hevne seg på henne, sier Hjortås.

Drepte eks-samboer

45-åringen ble i 1993 dømt til ni års fengsel for å ha drept sin tidligere samboer.

De forkullede restene av den 27 år gamle kvinnen ble funnet av to smågutter i strandkanten på Visnes i Karmøy i august 1992. Få dager senere ble den da 30 år gamle mannen siktet for drap.

Etter hvert innrømmet mannen at han hadde tatt livet av eks-samboeren og deretter satt fyr på kroppen. Da han møtte i retten nektet han imidlertid skyld for forsettlig drap, og forklarte at kvinnen døde etter et basketak på badet i kvinnens bolig.

Mannen ble også dømt for å ha mishandlet og truet kvinnen gjennom flere år.

– Rehabilitert

Mens 45-åringen sonet drapsdommen, tok han ny utdanning i fengselet. Etter endt soning flyttet han til Bergen, der han fikk arbeid.

45-åringens forsvarer mener mannen etter drapsdommen har «utvist en bemerkelsesverdig rehabilitering».

Det er ikke Nordhordland tingrett enig i. Siden mannen er siktet for vold og voldtekt av to samboere, kan han ikke regnes som rehabilitert, mener retten.

45-åringen har sittet varetektsfengslet siden han ble pågrepet i september. Han avviser all straffskyld.

Advokat Arild Dyngeland er nylig oppnevnt som forsvarer for 45-åringen. Han ønsker foreløpig ikke å kommentere saken.

DREPT: I 1992 ble 45-åringens tidligere samboer funnet drept og forbrent i vannkanten på Visnes på Karmøy. 45-åringen innrømmet at han hadde brent liket, men nektet for likskjending. Kvinnen hadde sagt at hun ville bli begravet som Gandhi ¿ brennes og kastes på sjøen, og han ville bare oppfylle hennes siste ønske, hevdet mannen. ARKIVFOTO: HUGO BERGSAKER/SCANPIX
Bergsaker, Hugo