Bergenser og billedkunstner Roald Jostein Tellnes, nå bosatt på Karmøy, er én av mange som står askefaste på Island.

Han skulle egentlig ha flydd hjem via Oslo søndag ettermiddag.

- Beskjeden vi får nå er at flyplassen er stengt inntil videre. Nå i 10-tiden hørte jeg at det kanskje skal sendes av gårde noen fly til Amerika, sier Tellnes til bt.no.

- Måtte hoste

Fra hotellet midt i hovedstaden Reykjavik ser de tydelige bevis på utbruddet.

- Nå er det støv i luften, disig og grått. Søndag kveld gikk jeg en tur i sentrum, da ble jeg tørr i halsen og måtte hoste. Cirka 200 meter fra hotellet er det en kirke. Bak den ser vi bare støv, dis og vanndamp, sier Tellnes i 10-tiden mandag.

Fra hotellpersonalet har de fått beskjed om å ta forholdsregler:

- De har bedt oss om å holde vinduene igjen. Vi er også anbefalt å sette på ovn på rommet, slik at trekken går ut av rommet, sier Tellnes.

Billedkunstneren, som er på Island i forbindelse med en boklansering, opplever utbruddet som dramatisk.

- For oss som ikke er vant til dette, er det dramatisk. For islendingene er dette ganske vanlig, dette er et utbrudd de har ventet på egentlig siden i fjor.

Grimsvötn er Islands mest aktive vulkan og har utbrudd om lag hvert femte år.

- Kan nå Vestlandet tirsdag

I løpet av mandag ettermiddag vil askeskyen fra vulkanutbruddet på Island komme inn over Svalbard. Tirsdag kan den ramme Vestlandet, sier vakthavende flymeteorolog Ivar Hjellestad til bt.no mandag morgen.

Han viser til den siste kjøringen fra metoffice som natt til mandag viste at en forgreining av askekyen er på vei mot Nordkapp. Vestlig vind kan transportere askeskyen inn mot Vestlandet.

- Hvis vi tenker videre, kan greinen som har passert Skottland fortsette østover og nå deler av Vestlandet på tirsdag, sier Hjellestad.

Askeskyen kan dermed lage problemer for flytrafikken på Vestlandet tirsdag.

- Litt ut på dagen på tirsdag er det fare for at askeskyen kan nå Vestlandet, sier han.

- Norske flygninger rammet

Flere flygninger til og fra Norge vil bli rammet av vulkanasken fra Island.Det er i første omgang forbindelsen til Svalbard og Island som rammes, opplyser Avinor mandag morgen.

-  Vi kan med sikkerhet si at Svalbard vil bli rammet i løpet av ettermiddagen. Vi arbeider nå med vår anbefaling til Luftfartstilsynet, sier sjefen for kontrollsentralene i Avinor, Jens Petter Duestad til NTB.

Duestad sier at det er et medium til høyt konsentrasjonsområde med aske.

- Det er for tidlig å kategorisk fastslå at dette utbruddet vil bli mindre enn det forrige. Vi har allerede registrert at dette utbruddet var vesentlig større enn det vi hadde grunn til å tro.

I løpet av formiddagen vil Avinor kunne si hvordan situasjonen blir til natten.

All flytrafikk til og fra Island, og lokalt på Island, er stanset. Videre er trafikken mellom USA og Europa berørt ved at det brukes andre ruter.

-  Det vil sannsynligvis oppstå forsinkelser, men foreløpig er det ingen kanselleringer bortsett fra flyginger mellom Norge og Island, opplyser Duestad.

Han ber passasjerer holde seg løpende orientert om utviklingen gjennom sine flyselskap og reisebyråer.

Myndighetene varslet

Grimsvötn er Islands mest aktive vulkan og har utbrudd om lag hvert femte år.

Utbruddet kommer ikke som noen overraskelse, ettersom geologer har varslet at et utbrudd ville skje i Grimsvötn i løpet av året. Utbrudd i vulkanen er relativt vanlig og skjer gjennomsnittlig hvert femte år.

Allerede i oktober i fjor varslet direktoratet at store mengder smeltevann strømmet ned fra Vatnajökull, noe som tydet på at et nytt vulkanutbrudd var nært forestående.

Bresjøen Grimsvötn ligger under isdekket, og det er herfra smeltevann strømmet ned. Forrige gang det var utbrudd under Grimsvötn var i 2004, og dette utbruddet førte til at flytrafikken til Island ble forstyrret i en kortere periode.

[No available link text]

Er du eller noen du kjenner rammet av askeskyen? Ta kontakt med oss på nyhetsweb@bt.no!