Tirsdag ble 63-åringen kjent skyldig i medvirkning til legemsbeskadigelse, etter at Asbjørn Hvidevold ble slått i hjel høsten 2005. Juryen trodde dermed på påtalemyndigheten, som mener at 63-åringen sendte sønnen for å ta Hvidevold.

63-åringen er imidlertid frikjent for den såkalte dødsfølgen. Dommerne mener ikke han var ansvarlig for at Hvidevold døde av volden 63-åringens sønn påførte ham.

— Det er vi veldig glade for, sier forsvarer Nina Monssen til bt.no

Se video Gulating lagmannsrett har satt straffen til fire års fengsel. Tre av dommerne ville imidlertid gi et halvt år mildere straff.

Vurderer anke

63-åringen har tatt betenkningstid for å vurdere om han skal anke straffutmålingen til Høyesterett.

— I og med at det var dissens blant dommerne, kan det nok gi signaler om at vi muligens gjør noe med det, sier Monssen.

63-åringen selv var opprørt etter å ha fått dommen opplest. Da lagdommer Jon Atle Njøsen spurte om han hadde forstått dommen, svarte 63-åringen benektende.

— Men du har forstått det jeg har lest opp, spurte Njøsen.

— Ja, jeg har skjønt hva du har lest opp, men innholdet i det er fullt av usannheter, svarte 63-åringen.

Nektet

63-åringen har hele tiden nektet for at han sendte sønnen for å ta Hvidevold. I tingretten støttet sønnen hans forklaring, men i lagmannsretten innrømmet han at det var faren som sendte ham.

— Vi kjørte mot Halsnøy, og far ringte jevnlig for å holde kontroll på hvor vi var. Jeg hadde ikke lyst, men følte meg ganske tvunget. Vi hadde med revolver, balltre, hansker og finlandshetter for å skremme, sa sønnen i sin forklaring.

Sønnen (28) har innrømmet at han tok med seg en kamerat til Halsnøy, og at han tapet Hvidevold og slo ham med balltre. Hvidevold døde av skadene.

Mennene dro til Halsnøy utstyrt med balltre, finlandshetter, tape og hansker. Hvidevold ble bundet på hender og føtter med tapen, og den hovedtiltalte sønnen slo ham i hodet og andre steder på kroppen. Da saken var oppe i tingretten, kom det fram at Hvidevold fikk rundt 25 slag, av dem 10 mot hodet . De to tiltalte forlot ham liggende i en blodpøl.

Sønnen frikjent

Sønnen var tiltalt for forsettlig drap, mens kameraten (21) var tiltalt for medvirkning til drap. De ble tirsdag frikjent av juryen, men kjennelsen ble satt til side av fagdommerne. Dermed må saken mot de to opp for lagmannsretten på ny.

Faren er derfor den eneste som får sin straff fastsatt av dommerne i Gulating lagmannsrett i dag.

63-åringen ble i tingretten dømt til seks års fengsel for å ha sendt sønnen og en kamerat til Hvidevold for å mishandle mannen.

Sønnen fikk den gang 13 års fengsel, mens kameraten fikk fire år.

FORSVARER: Advokat Nina Monssen.
Skodvin, Helge
DØMT: 63-åringen ble funnet skyldig i medvirkning til legemsbeskadigelse med døden til følge. Her sammen med sin forsvarer, Nina Monssen.
Lillebø, Jan M.