• Så raskt kan livet være tapt om du går gjennom isen, sier overlege.

Det var onsdag kveld ved 10-tiden, at politiet i Fyllingsdalen fikk melding om at folk befant seg ute på isen på Ortuvannet. Politioverbetjent ved Fyllingsdalen politistasjon, Lars Morten Lothe, forteller at det ifølge meldingen dreide seg om en mengde ungdommer.

14 ungdommer på isen

— Meldingen gikk ut på at 14 ungdommer var ute og gikk på vannet. Vi rykket straks ut, men da vi kom fram, var det ingen der. Dette er en vanvittig farlig lek, som raskt kan ende i tragedie. Isen er absolutt ikke trygg nå, så vi advarer på det sterkeste mot å ferdes på noen vann, inntil det kommer melding fra Bergen kommune om at det er trygt. Da vil det også stå skilter ved vannene, sier Lothe til bt.no

Det skjer raskt

  • Faller du først gjennom isen, skjer ting raskt, ifølge seksjonsoverlege og professor ved intensivavdelingen på Haukeland Universitetssykehus, Hans Flaatten. Han opplyser til bt.no at ferdsel på utrygg is er som en russisk rulett.

— Vannet holder nå cirka null grader. Er du kledd i vanlige klær, vil det ta så lite som ti minutter i vannet, før du ikke lenger er i stand til å holde deg oppe. Kroppen nedkjøles raskt til 34-35 grader, og etter rundt ti minutter vil kroppstemperaturen være nede på rundt 30 grader. Da mister du bevisstheten, og vil etter all sannsynlighet drukne, sier han.

Havner du under selve isen, vil du ifølge Flaatten drukne svært raskt.

Ro – så død

Flaatten forteller at det er en fryktelig opplevelse å gå gjennom isen.

— Man kan selv tenke seg å ligge hjelpeløs i et hull i isen, bare noen få meter fra sikkerheten. Man er bevisst, og ser hvor nærmt det er, uten å klare å komme seg dit. Så blir det mer og mer håpløst, etterhvert som kroppen gir opp, forteller han.

Flaatten har erfaring med pasienter som har opplevd nesten-dødsulykker på denne måten.

— Flere har opplevd at kroppen har blitt så nedkjølt at kuldefølelsen har forsvunnet. De har nærmest opplevd en ro i kroppen, før de har mistet bevisstheten. De fleste som har opplevd dette, har ikke overlevd så de kunne fortelle om det, sier han.

- En grusom opplevelse

Flaatten understreker imidlertid at tiden før bevisstheten forsvinner, er både skremmende og smertefull.

— Går du gjennom isen, haster det fryktelig med å komme seg opp. Det tar som sagt bare noen minutter før du ikke selv er i stand til å holde deg oppe, og både kulden og panikken gjør det til en grusom opplevelse. Jeg forstår ikke at noen tør å gamble på den måten, avslutter han.

Ingen vann i Bergen er trygge nå, ifølge Grønn etat .

LIVSFARLIG: Her på Ortuvannet ble 14 ungdommer observert i går kveld.
Andreas Isaksen